Kommunen tar över Slomarp – Attendo får inte förlängt

Nästa år tar Mjölby kommun över driften av Slomarps vårdboende. Attendo som i dag är vårdutförare får inte fortsatt förtroende.

Fram till och med november 2025 driver Attendo demensboendet Slomarp i Mjölby. Därefter tar kommunen över verksamheten i egen regi.

Fram till och med november 2025 driver Attendo demensboendet Slomarp i Mjölby. Därefter tar kommunen över verksamheten i egen regi.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2024-04-08 08:30

Kommunen har under förra året bett Attendo att redogöra för patientsäkerhet, vårdkvalité, trygghet och personalens och chefernas kompetens samt bemanningen på demensboendet. Kommunens medicinsk ansvariga sjuksköterska (MAS) har konstaterat att behov finns av stöttning i boendets arbete med patientsäkerhet och avvikelsehantering.

– Det är inget underkännande av Attendo utan mer ett sätt för kommunen att stärka kvalitén och få egen rådighet över omsorgen, till exempel när det gäller att utveckla demensvården, säger Anna Johansson, ordförande (S) i omsorgs- och socialnämnden.

undefined
Anna Johansson (S) är ordförande i omsorgs- och socialnämnden i Mjölby.

Helt nöjda är inte kommunen med bemanningen på vårdboendet. Anna Johansson menar att det var helt rätt att 2014 lägga ut boendet på entreprenad. Orsaken då var att konkurrensutsätta och pressa kostnaderna. 

– Då fanns det nationella riktlinjer för äldreomsorgens bemanning som vi kunde luta oss mot.

Kommunen har synpunkter bland annat på personaltäthet. Dagtid ska det finnas 6,7 årsarbetare i vårdpersonalen per tio platser på boendet. Slomarp har även för låg chefstäthet, enligt kommunen.

– Det är den bemanningsnivå vi har på våra egna anläggningar. Då tycker vi att alla boenden ska ha samma. Min bild är att Slomarp idag inte kommer upp till den nivån, och det bygger ju på det avtal som vi har skrivit med dem, säger Anna Johansson.

Kommunen har just genomfört en ny upphandling för det andra privatdrivna boendet i kommunen, Vifolkagården i Mantorp. Vårdbolaget Förenade Care har i dagarna tagit över vårdboende och hemtjänst i Mantorp efter Vardaga. Där har siffran 6,7 vårdpersonal per tio platser varit vägledande.

– Vi tycker att det är en fråga om likvärdighet att ha samma nivå på alla våra boenden.

undefined
Slomarps demensboende har drivits av Attendo sedan hösten 2021. När avtalet går ut i november nästa år tar kommunen äver i egen regi.

Omsorgs- och socialförvaltningen har kommit till bedömningen att kommunen antingen tar över ansvaret själva när avtalet går ut, eller att man gör en ny upphandling från december 2025. En oenig omsorgs- och socialnämnd har valt det förra alternativet. Oppositionen yrkade på återremiss av de båda alternativen. Enligt Margareta Toorell (M), andre vice ordförande i nämnden, berodde det på att man fått den ekonomiska kalkylen väldigt sent.

– Vi och SD tycker att man hade kunnat göra en ny upphandling för att se vilka anbud man får in. Och först därefter tagit ställning till om man vill ta över i kommunal regi, säger Margareta Toorell.

Hon tror att det från socialdemokratiskt håll fortfarande finns ett motstånd mot privata vårdlösningar.

Majoriteten i nämnden förklarar ställningstagandet med att kommunen får en bättre möjlighet att styra verksamheten i egen regi. "Sammantaget medför detta ökade möjligheter till en jämlik vård och omsorg inom nämndens verksamheter", skriver man i beslutet. 

Nuvarande avtal tecknades med Attendo från 1 december 2021 och fyra år framåt, med möjlighet för kommunen att förlänga med två år. Därmed ersatte Attendo den tidigare vårdentreprenören Norlandia Care. Flera andra aktörer lämnade anbud, men Attendo låg lägst och vann upphandlingen. Kostnaden för kommunen ligger runt 50 miljoner per år. 

undefined
Fram till och med november 2025 driver Attendo demensboendet Slomarp i Mjölby. Därefter tar kommunen över verksamheten i egen regi.
undefined
Anna Johansson (S) menar att orsaken till övertagandet är att all äldre- och demensvård i kommunen ska bli likvärdig.
undefined
Päivi Pannula är socialchef i Mjölby kommun.

Flera kritiska röster höjdes då, bland annat om hur MBL-förhandlingarna skötts. Dåvarande tillförordnad socialchef på kommunen, Kristina Granlund, menade att anbudet uppfyllde kommunens krav. Fackförbundet Kommunal befarade att Attendos bud – som var fem miljoner kronor lägre än det närmaste – bara kunde ske på bekostnad av mindre personalresurser eller sämre anställningsförhållanden.

Attendo förnekade att man att avsåg att dra ner på personal. Man hänvisade då till företagets bemanningsverktyg Epsilon.

– Vi kommer titta på hur bemanningen ser ut idag och vilka behov det finns på avdelningarna, sa Linnéa Olsson, biträdande regionchef på Attendo då 2021.

Nu äskar omsorgs- och socialnämnden extra pengar i budget för att ta över Slomarp. Det rör sig om 18 miljoner i kostnadsökning.

– En ny upphandling hade troligen också inneburit en kostnadsökning, säger Anna Johansson.

Borde man insett när Attendos lägre bud antogs att det skulle innebära lägre personaltäthet?

– Personalen är den stora kostnaden, och det är också den som levererar kvalitet.

Hon är inte principiellt emot konkurrensutsatt vård. När det gäller Vifolkagården är det ett beslut i fullmäktige som ligger bakom. Det gjordes för att få ett referensobjekt till kommunens egen verksamhet.

undefined
Mirsad Masinovic är egional Verksamhetschef på Attendo.
undefined
Mirsad Masinovic på Attendo menar att Attendo fått bra omdömen samt att boendets kök har fått pris av Hagdahlsakademien.

Mirsad Masinovic är regional verksamhetschef på Attendo.

– Med anledning av att vi varit oense med kommunen har en oberoende part granskat oss. De kom fram till att vi bedriver en bra omsorg. Efter den dialog vi haft med kommunen så inser vi att det inte går att bedriva boendet när vi har så olika uppfattningar, säger han.

Attendo har enligt honom meddelat kommunen att de önskar avveckla.

– Vi är jättestolta över verksamheten i Slomarp och har nöjda äldre, närstående och medarbetare. Våra aktiviteter har uppmärksammats och i socialstyrelsens senaste brukarundersökning hade vi högst sammantagen nöjdhet i kommunen, säger Mirsad Masinovic.

Enligt kommunen kommer skiftet att ske som en sedvanlig verksamhetsövergång, där personalen följer med och behåller sina anställningsår om de vill. 

Kan det bli oro och protester bland äldre, anhöriga och personal?

– Varje förändring är en jobbig process, att man måste ställa om. Många är nöjda med att man vet vad man har. Det finns säkert olika meningar om vad som är bäst, kommunalt eller privat. Att upphandla vård innebär att det uppstår byten av utförare med jämna mellanrum, menar Anna Johansson.

Karta: Attendo Slomarp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!