Kommunen ser inga fel i hanteringen

Varken utpekade politiker eller tjänstemän i Mjölby kommun anser sig ha gjort något fel när det gäller att säkra dricksvattnet för Mjölbyborna, även om det finns viss självkritik.

Foto:

Mjölby2013-09-24 10:00

Det har tagit alldeles för lång tid att få fram föreskrifter för vattenskyddet, tycker kommunens miljöchef Jenny Asp-Andersson, och det är olyckligt att riksvägen går över en vattentäkt, även om de besluten ligger så pass långt tillbaka att hon inte på något sätt hade kunnat förhindra det. Jörgen Oskarsson (S) har en tydlig minnesbild och räds inte frågor om de beslut han tog för över ett decennium sedan.

Var du, som dåvarande kommunalråd, så angelägen att få hit riksväg 50, att kommunen sålde sig för billigt på det viset att Trafikverket inte fick de restriktioner lagen kräver?

– Nej, det har jag inget dåligt samvete för. Jag har medverkat till att få ett fullgott skydd, betydligt bättre än innan nya vägen byggdes.

Kommunen anlitade en egen konsult inför byggprocessen för att säkerställa att allt skulle gå rätt till, enligt Jörgen Oskarsson.

– Att vi skulle förhandlat bort det som krävs enligt lagstiftningen faller på sin egen orimlighet. Det är inte möjligt att kohandla om sådana saker.

De som hanterat frågan på kommunen finns på tekniska och miljökontoret.

– Jag är mycket nöjd över att vattenskyddsföreskrifterna kommit till stånd. Nu jobbar vi vidare med reservvattentäkten. Det har funnits vattenskydd tidigare, men nu är det utökat och anpassat till nuvarande lagstiftning, säger Mjölbys miljöchef Jenny Asp-Andersson.

Hon är extra nöjd med att Trafikverket gick med på de extra stränga restriktioner som skulle gälla på grund av vattenskyddsområdet, trots att föreskrifterna för vattenskyddsområdena först trädde i kraft nu i augusti.

Kommunens tekniska chef Annkristin Rådberg är lika tillfreds med bygget av ny riksväg och dubbelspåret.

– De har bättre skydd än den tidigare vägen och järnvägende, säger hon.

Med det menar hon såväl byggteknik som antagna krisplaner och försiktighetsåtgärder.

Mjölby kommun är inte tillståndsmyndighet när det gäller vattenverksamhet, enligt Jenny Asp-Andersson och hänvisar till länsstyrelsen angående Vilma Svensson påstående att Trafikverket inte har sökt vattendom, det som formellt kallas miljödom för vattenverksamhet.

Corren ställer frågan vidare till Claes Svedlindh, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen:

Tycker länsstyrelsen att Trafikverket skulle ha sökt vattendom och borde länsstyrelsen ha sett till att Trafikverket gjorde det?

– Trafikverket har hanterat frågan om en vattendom behövs i sin planering men har bedömt att enskilda eller allmänna intressen inte skulle komma att påverkas. Därför har de inte sökt tillstånd. Skulle det nu visa sig att åtgärderna medför skada, till exempel en grundvattensänkning, då krävs att de söker tillstånd för detta. Detta får vi som tillsynsmyndighet hantera vidare i det ärende som vi öppnat utifrån den skrivelse som Vilma Svensson skickat till länsstyrelsen, svarar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!