Pengar till lyft för äldreomsorgen skickades tillbaka

Bara 17 procent av det stöd som Mjölby kommun fick för att utbilda personal i äldreomsorgen användes förra året. "Svårplanerat", säger Catherine Stolfer Suneson på omsorgs- och socialförvaltningen.

I fjol fick Mjölby kommuns äldreomsorg ett statligt bidrag för att kunna öka kompetensnivån bland sina anställda. Av de 10 miljoner kronorna lämnades 83 procent tillbaka till staten.

I fjol fick Mjölby kommuns äldreomsorg ett statligt bidrag för att kunna öka kompetensnivån bland sina anställda. Av de 10 miljoner kronorna lämnades 83 procent tillbaka till staten.

Foto: Arkiv/Edith Frankova

Mjölby2023-01-01 08:00

Den förra regeringen pytsade i fjol ut 3,3 miljarder kronor för utbildning av äldrevårdspersonal, som en del av det så kallade äldreomsorgslyftet som startade 2020. Syftet med satsningen är att ge vårdbiträden inom äldreomsorgen möjligheten att utbilda sig till undersköterskor.

Enligt Socialstyrelsens årsredovisning för äldreomsorgslyftet har Mjölby kommun sedan lämnat tillbaka 83 procent av 2021 års stöd.

Catherine Stolfer Suneson är verksamhetschef på omsorgs- och socialförvaltningen i Mjölby.

Varför skickade Mjölby kommun tillbaka så mycket av regeringens bidrag?

– Vi har fått väldigt olika summor under åren. Det har gjort det väldigt svårt för oss att planera och anpassa oss. 

Mjölby kommun fick år 2021 strax under tio miljoner kronor, nästan åtta gånger så mycket som året innan. I år fick kommunen nästan fem miljoner.

– Det är väl det som är lite svårt med statsbidrag, att informationen och utbetalningarna kommer sent. Det blir svårplanerat för förvaltningen. 

Stolfer Suneson berättar att de just nu har totalt 14 som läser eller har läst klart till undersköterska. Utöver dessa är det 9 som påbörjat men hoppat av utbildningen. Avhoppen har enligt henne också bidragit till att inte hela stödet från staten kunnat gå åt.

Varför har vissa hoppat av utbildningen?

– Det kan bero på att man har avslutat sin tjänst på Mjölby kommun eller så kan det finnas personliga skäl. Några få har också valt att avsluta utbildningen för att upplägget med distansundervisning inte fungerade så bra för dem.

Om man läser heltid tar en undersköterskeutbildning ett och ett halvt år. Överenskommelsen mellan Kommunal och SKR innebär att de vårdbiträden som deltar måste jobba halvtid. Utbildningen som då också blir på halvtid tar på så sätt också längre tid. Utbildningen är på distans för att de som går den ska kunna arbeta oregelbundna tider.

– Vi har också behövt hantera, och behöver fortfarande hantera, en pandemi. Det innebär ju att det har varit tufft att tillsätta personal och hitta vikarier.

I år har inga nya skickats på utbildning och Catherine Stolfer Suneson menar på att det är svårt att påbörja något nytt eftersom man inte vet hur länge äldreomsorgslyftet kommer att fortsätta.

– Vi vågar nästan aldrig utgå ifrån att vi får statsbidrag förrän vi blir meddelade om att pengarna är på väg, säger hon.

Just nu är andelen undersköterskor inom Mjölbys äldreomsorg runt 75 procent, och även om Catherine Stolfer Suneson är någorlunda nöjd så menar hon att det alltid är bäst med så många undersköterskor som möjligt.

Vad kan en undersköterska göra som inte ett vårdbiträde kan?

– Det skiljer inte så mycket i arbetsuppgifter. Undersköterskor idag har vissa utökade delegeringar vad gäller sjukvårdsuppgifter. Enligt ny lag är det bara undersköterskor som kommer att kunna vara fasta omsorgskontakter åt kunder i ordinärt boende som har hemstjänst.

Trots pandemin och avhoppen bland de studerande ser Catherine Stolfer Suneson ändå resultaten som positiva. De 23 som fick börja plugga och de 4 som blivit färdiga undersökerskor med hjälp av regeringens bidrag, tycker hon är starka siffror.

– Med förutsättningarna tycker jag ändå att det är ett bra resultat men hade vi fått önska så hade vi velat ha samma summa pengar hela tiden, och vi hade velat veta om hur många år pengarna kommer att komma.

Äldreomsorgslyftet

Ett statligt bidrag som finansieras av EU

Satsningen påbörjades 2020 av den dåvarande regeringen

Syftet är att stärka kompetensen inom äldreomsorgen genom att ge befintlig personal möjligheten att utbilda sig på arbetstid. 

I Östergötland har Motala kommun skickat tillbaka störst andel av sitt bidrag, 98 procent. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!