Tempot är högt i kökssalarna på Dackeskolans restaurang och livsmedelsprogram.
Dagens uppgift är att utifrån bestämda råvaror göra en kreativ maträtt med två tillagningsmetoder på varje huvudråvara. Eleverna arbetar i full hast med metoder så som att göra sufflé, fritera jordärtskockschips och tillaga fläskfilé i sous vide. Mellan platserna i köket traskar läraren Maria "Psson" Pettersson, ställer jobbiga frågor och diskuterar momenten eleverna utför.
– Man måste ligga på lite. Men man får hoppas att de gillar mig ändå, säger hon tillräckligt högt för att eleverna ska höra. De grymtar jakande tillbaka.
Maria, eller "Psson" som hon helst vill bli kallad, har en lång erfarenhet av att jobba på restauranger i främst Linköping och i fjällen. Under sin karriär har hon bland annat varit delaktig i Hotell Ekoxens guldålder på 90-talet och varit restaurangchef på De Klomp.
De första stapplande stegen i branschen tog hon på IKEA:s restaurang.
– Där fick jag lära mig att jobba i storkök. Men framför allt att räkna. Ska du sälja den där varmkorven för fem spänn, då behöver man kunna räkna.
Erfarenheter hon tog med sig när hon sedermera varit egenföretagare och drivit egen restaurang.
– Det var jätteskoj. Och hemskt. Även om man kände att man haft en bra dag så kom man hem och var tvungen att kolla så det var gröna siffror på sista raden. Man kunde inte lägga all sin tankeverksamhet på hur man gör den perfekta raggmunken, utan även tänka på att ekonomin går ihop.
Några tankar att lämna läraryrket och återvända till restauranggolvet finns inte just nu. Däremot har hon en firma vid sidan av som bland annat håller matlagningskurser och catering.
Dessutom är hon ordförande för den rikstäckande föreningen Svenska Kockars Förening. Ett åtagande hon lägger en arbetsdag i veckan på. Föreningen jobbar bland annat med de svenska kocklandslagen, olika tävlingar (så som Årets Östgötakock) och har ett övergripande ansvar att leda arbetet med den svenska gastronomin.
Det hårda jobbet har inte gått obemärkt förbi. I veckorna annonserades det att "Psson" blir utnämnd till Årets Hagdahlskock.
– Det betyder jättemycket och är en stor klapp på axeln att man gör något bra. Jag är så glad, det var så överraskande.
Under Hagdahlsakademiens högtidsdag den 5 februari kommer hon ta emot en prissumma på 10 000 kronor. Dessutom kommer hon få ansvara för den menyn som serveras vid firandet.
– Det blir en boost och lite extra reklam för mig och skolan. Jag kommer ta med tredjeårseleverna för att laga och servera rätterna.
Kan man få en liten hint om vad som kommer serveras?
– Det kommer bli mycket sött. Jag gillar att jobba med det söta, inte att äta, men att tillaga.
Olle Johansson och Jakob Myrelid är två av eleverna. De har bara bra saker att säga om lärarna och programmet i stort.
– Det är coolt att hon är ordförande för Svenska Kockars Förening. Hon känner ju typ alla, berättar Olle.
Känner ni att ni får lite av en räkmacka in i branschen?
– Lite så är det väl, om man har tur, förklarar Jakob.
Olle fyller på.
– Sen är det klart att man måste jobba sig till jobben. Men det är en väldigt bra utbildning som vinner en del tävlingar. Så det märks på papperet att det är en bra utbildning. Och det är väl mycket på grund av lärarna, att de är så engagerade.
I samband med ceremonin 5 februari offentliggörs även årets mottagare av Hagdahlspriset. Bland tidigare vinnare återfinns bland annat Stina Opitz och Mons Kallentoft. Förra året vann Magdalena Hermelin.