Det är nästan knäpp tyst inne i ateljén som ligger vägg i vägg med den nya konsthallen Open Art House i Mjölby. Elva lågstadieelever sitter koncentrerat och skrapar fram djurbilder på så kallad skrapkartong som är överdragen med svart färg. Det blir negativ-teckningar.
Det är torsdag eftermiddag och det här är en av fyra lågstadiegrupper. På väggen sitter bilder de gjort i olika tekniker vid tidigare tillfällen. Akryl, vattenfärg, lera, kol och blyerts. Att årets tema är djur och natur framgår tydligt. Läraren Cecilia Uhlin vill att det ska vara en seriös utbildning. Samtidigt i lekfulla former som främjar barnens och ungdomarnas fantasi. Cecilia som själv är intresserad av konsthistoria lägger in en hel del teori i undervisningen. Hon har själv utarbetat läroplanen.
Från tre grupper förra året har Mjölby kulturskolas bild- och formundervisning i år växt till åtta grupper, fyra med lågstadieelever, tre för mellanstadiet och en med äldre elever. Samtidigt har man fått mer ändamålsenliga lokaler – om än en bit i från kulturskolans övriga undervisning.
– De äldre får en mer individuell undervisning, berättar Cecilia Uhlin som är konstnär och bor i Nykil.
Hon har undervisat på en rad skolor, bland dem Liljeholmens och Lunnevads folkhögskolors bildlinjer. Hon har även under många år haft skaparverkstad för vuxna i Mjölby.
De elva barnen i torsdagsgruppen jobbar på med sin uppgift. När de tycker att de är klara visar de sin bild för Cecilia. Sedan får de hämta papper och annat rit- eller målarmaterial från hyllan och arbeta fritt. Flera av åtta- och nioåringarna går sitt först år, men för tioåriga Fannie Wikström är det tredje året.
– Det är roligt att prova på så många olika sorters konstarter, säger hon.
Hamrin Khello som är nio kan inte bestämma sig för vilken teknik hon gillar bäst.
– Allt är roligt, säger hon.
I dag har hon skrapat fram ett fint format hästhuvud. Hon frågar Cecilia om hon ska fortsätta på den tomma delen av pappret och får ett uppmuntrande svar.
Hur det kommer sig att söktrycket ökat så kraftigt sedan förra året kan Cecilia Uhlin inte förklara. Kanske är det en pandemieffekt. Hon har fått öka sin tjänst från 40 till 60 procent. I utredningen som kultur- och fritidsförvaltningen tagit fram (se särskild artikel) vill man öka ytterligare. Den nya lokalen är ett lyft tycker hon.