Lång kö för att börja i scouterna

Kåren i Mjölby har växt sedan pandemin. Men antalet ledare har inte ökat i samma takt.

Ebba Höglund har varit scout i två år. I hennes åldersgrupp kallas scouterna för spårare. Patrullen heter Ninjaekorrarna.

Ebba Höglund har varit scout i två år. I hennes åldersgrupp kallas scouterna för spårare. Patrullen heter Ninjaekorrarna.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2023-03-10 14:00

Utanför scoutstugan i Mjölby har förväntansfulla barn i gröna skjortor samlats i en stor ring. Mörkret har börjat lägga sig och en lykta skickas under tystnad runt bland deltagarna.  En av scouterna är 10-åriga Ebba Höglund som tillhör patrullen Ninjaekorrarna.

– Det var mammas idé med scouterna, men jag ville börja också. Här har jag fått nya kompisar och det är roligt.

undefined
Ebba Höglund har varit scout i två år. I hennes åldersgrupp kallas scouterna för spårare. Patrullen heter Ninjaekorrarna.

 Vad som kommer hända under kvällen har inte Ebba koll på. Men eftersom hon varit scout i två år nu vet hon vad som brukar vara på programmet.

– Vi gör olika saker. Tälja, stormkök och knopar. Jag kan råbandsknop och någon mer knop. Det roligaste är ändå att lära sig nya saker och träffa kompisar.

undefined
Mjölby scoutkår blir fler. Men nu får de som vill börja i scouterna ställa sig i kö. "När vi blir fler barn så måste vi bli fler vuxna. Där är tillväxten inte lika stor", säger ordförande Atheer Sam.

Efter samlingen utomhus delar scouterna upp sig i olika åldersgrupper. Ebba som tillhör spårarna följer med sin grupp upp i ett rum på övervåningen på scoutstugan. Scoutledaren Imre Nemeth har förberett namnlekar. Det passar bra, för några i gruppen är nya.

– Det är bara jag från min klass som går i scouterna. Men det finns några som kanske vill börja, berättar Ebba.

undefined
En av scouterna i Mjölby scoutkår är 10-åriga Ebba Höglund som tillhör patrullen Ninjaekorrarna.

I scouternas program finns en röd tråd genom de olika terminerna och avdelningarna. Till exempel ska man lära sig grundläggande knopar eller första hjälpen. Beviset att man varit med och lärt sig syns konkret på scoutskjortan. 

– Här är alla mina bevismärken, säger Ebba och pekar på sin ärm. Ett knopmärke, ett eldmärke och ett plåster. Man blir glad när man får ett märke. Jag är stolt över allihop.

Scouter och läger hör ju ihop.

– Jag har varit på ett läger och många hajker. Man behöver inte sova över, men jag har sovit över alla gånger.

undefined
Imre Nemeth är en förälder som nu blivit scoutledare. Den här kvällen håller han i namnlekar.

Atheer Sam, ordförande i Mjölby scoutkår, ser nöjd ut när han ser Ninjaekorrarna jaga varandra i en av namnlekarna.

– Under pandemin var det många föreningar som gick på knäna, men för oss var det motsatsen. Det var ett jättetryck. Det har fortsatt efteråt och det är såklart kul.

undefined
Atheer Sam berättar att scouttillväxten är god. "Under pandemin var det många föreningar som gick på knäna, men för oss var det motsatsen."

Intresset har gjort att kåren i Mjölby får ställa blivande scouter på kö.

– Det känns viktigt att kunna erbjuda scouting för fler barn och då behöver vi fler ledare. Där är tillväxten inte lika stor. Vi jobbar hårt på att rekrytera vuxna. I första hand vänder vi oss till föräldrar. Man behöver inte kunna knopar eller varit scout tidigare. 

Vad beror det stora intresset för scouter på tror du?

– I en alltmer digital och individuell värld ökar behovet att uppleva naturen tillsammans med vänner. Scouterna erbjuder gemenskap där alla är välkomna som de är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!