Hjärtefrågan
"Människan i centrum" står det i KD:s valprogram. Partiet har länge haft familjepolitiken som sin hjärtefråga. Att tala om människan i stället för familjen inkluderar många som lever i ensamhet idag. Bengt-Oof Idmyr kan även tänka sig att säga "hushållen" i stället för "familjen" för att inbegripa alla.
– Kommunen ska hjälpa den enskilde medborgaren att växa, förutom att ge den service som alla har rätt till. Otryggheten i samhället ökar och jag tror att man måste börja tidigt, redan i förskolan, säger han
Föräldrautbildning, tvålärarsystem, mindre grupper i skolan, mentorer. Det är saker som han lyfter fram. Sedan tycker Bengt-Oof Idmyr att vi idag skiljer för mycket på åldersgrupper i samhället.
– Barn behöver förebilder av olika slag, jag vill se en blandning av människor i skolan så att barnen får se goda exempel från yrkeslivet, säger han och utökar därmed mentorsbegreppet till att innefatta inbjudna personer – som förebilder i skolan.
Han kommer från ett arbetarhem, men uppmuntrades hemma till att studera. Han blev färdig tandläkare i början av 80-talet och jobbade först på en praktik i Skänninge innan han 1984 tog över en mottagning på torget i Mjölby. Där lagar han fortfarande tänder, men sedan ett par år som anställd igen. I KD gick han med 1987 och har haft mindre nämnduppdrag.
– Som egen företagare har man inte mycket tid. Men nu hoppas jag kunna lägga tid på politiken.
Han vill verka för social trygghet. Den menar han att vi under åren mer och mer prioriterat ner, till förmån för den ekonomiska tryggheten. I takt med att välståndet ökat. Han vill att kommunens ska verka för att generationerna möts. Han tänker sig äldreboenden ihop med förskola.
– Vi vill satsa mer på äldreboende. Många vill flytta till ett boende. Det kan komma en dag när man känner att man vill flytta till ett gemensamt boende. Men i och med att vårdbehovet styr rätten till boende så nekas de. Att känna otrygghet ska också vara ett kriterium för att få en plats, säger han.
Han menar att trygghetslägenhet för många är för dyrt, och tror att en del skulle vara nöjda med ett rum i ett äldreboende, en omsorgsform som i stort sett är borta i dag.
Kommunen ska även gynna föreningslivet som ytterligare bidrar till social trygghet. Ökade bidrag och kanske administrativt stöd, tror han på. Han är negativ till att civilsamhällets insatser skalas bort. Strukturer för social kontakt försvinner.
Otrygghet kan också inbegripa miljön, klimatförändringarna skapar oro och frustration – kanske rentav vanmakt. Bengt-Olof är starkt engagerad i miljöfrågorna. Han säger att han försöker leva som han lär, för att minska sin miljöpåverkan för barnbarnen. Han tycker att myndigheter kraftigare borde gynna fastighetsägare att satsa på solel.
– Med nuvarande elprisutveckling betalar det sig redan på sex-sju år, säger han.
Kd sitter idag i majoritetsgruppen i kommunstyrelsen tillsammans med S+C+L+MP. Han tycker att partiet fått gehör för sin politik och nämner exempel på saker, som ridskolan, simhallen, resecentrum, LSS-boenden.
– Goda ideér spelar det ingen roll vem som kommer med.
KD-ledamöter hade också en avgörande inverkan för att det planerade nya vårdboendets placering flyttades från Lundby kulle till Eldslösa. Ironiskt nog blir Bengt-Olof det nya boendets närmaste granne.