Mat i Mjölby
Tänk dig ett lantligt kafé någonstans i Bretagne. Där du kan slinka in och ta en crêpe med honung eller varför inte beställa "une galette, s'il vous plait"? En matig bovetepannkaka med fyllning, som de gör i Frankrike.
Erika Wessbo är frankofil och det är ingen slump att hennes nyligen öppnade kafé och matställe vid Albacken heter Oui. Hon har bott i Frankrike, men hon gillar även andra länders gastronomi och har också bott i Kongo och Thailand.
Lite av den inspirationen tar hon med sig till Oui. I sommar har det varit mycket glassförsäljning. Nu ställer hon om till en höstmeny, med huvudfokus på galetterna, fyllda med olika godsaker. Var och en döpt efter en stad och med inspiration därifrån. Vid sidan av galetterna finns det crêpes som är en söt efterrätt.
– Jag har från början inte vågat kalla oss för ett crêperie, för att inte ge Mjölbyborna fel signaler. Jag tror inte att man ska vara för snabb. Och jag vill inte att folk ska tro att det bara är en våffelstuga, säger hon.
Vissa kvällar är det à la carte med olika teman, men Erika försöker inte skapa någon fransk "fine dining" med vita dukar. Det ska vara kafékänsla, enkelt och rustikt – men ändå god och mättande mat.
– Crêperier som även serverar galetter hittar man oftast på Gotland eller Österlen och därifrån har vi hämtat vår inspiration. Smeten blandas som en pannkakssmet med ägg, bovete, olja och lite vatten.
Att laga en galette hemma är enkelt menar Erika, även om man inte har den restaurangutrustning som finns på Oui.
– Vi använder crêpeshällar här i restaurangen, men hemma kan man använda en stekpanna. Man behöver olja in hällen. Vi använder en graisseur, som det heter på franska, som vi breder ut fettet med. Sedan häller vi på smeten.
Smeten fördelas ut på hällen så att det blir ett tunt lager. Därefter strör hon på riven ost.
– Osten ska ligga på tills den smälter och sedan vill man att galetten ska bli krispig i kanterna. Här får ögonen avgöra. Till sist lägger vi på toppingen. Man kan egentligen använda vad man vill, det är bara fantasin som sätter gränser. Just på den här galetten har vi inspirerats av Visby, så det blir rödbetor och getost.
När galetten är färdig på hällen lägger Erika över den på en tallrik och viker ihop kanterna. Mitten lämnas öppen så man ser fyllningen. Voilà!