Sedan december 2021 har besökare vid trädgårdskafferiet vid Albacken i Mjölby mötts av en stängd grind. Men någon gång mellan hägg och syren slår portarna upp igen, men den här gången i ny regi.
– Jag har haft koll på Albacken under en längre tid och fört samtal med förra ägaren sedan oktober, säger Erika Wessbo.
Albacken med fastighet och verksamhet har legat ute till försäljning sedan förra våren, men Erika kommer hyra in sig i lokalerna.
– Jag kommer inte in med massor av kapital, men jag har energi och visioner. Framför allt känns det bra att platsen får öppna upp igen.
Erika är utbildad gymnasielärare och har jobbat som företagsrådgivare på Nyföretagarcentrum i Mjölby. Att driva kafé är hon van vid. 2011 var hon med och startade Babettes kafferi i Linköping. Där blev hon kvar i drygt tio år och 2016 fick hon Lars Winnerbäcks första Nyponpris tillsammans med de övriga delägarna.
Erfarenhet från Babettes tar hon med sig till Albacken.
– Jag vet hur man driver ett kafé. Åren på Babettes var förstås slitsamma. Jag känner till hur mycket jobb som krävs och ändå är jag galen och gör det igen. Men jag tar också med mig känslan av att jag trivs med att öppna upp ett vardagsrum för människor att mötas på.
Albacken har vid två tillfällen fått tidningen Vi bilägares pris för E4:ans bästa vägkrog. Erika känner till kafferiets historia, men betonar att hon kommer driva det på sitt eget sätt.
– Det är viktigt att säga att det blir något nytt. Det kommer till exempel inte bli en trädgårdsbutik till en början. Det som det kommer bli är ett vardagsrum där man kan hänga, mötas och ha träffar. Man kommer kunna äta lunch, fika och abonnera lokalen de kvällar det inte är öppet.
Erika berättar att det nya Albacken ska få en fransk känsla med internationella vibbar. Hennes föräldrar jobbade i Kongo och hon kom till Sverige när hon var 13 år. Hon har bott i Frankrike under ett år och har varit mycket i landet.
– Även om man "bara" är i Mjölby så ska man känna att man är mitt i världen. Jag är förtjust i franska bistrorätter och vi kommer ha crêpes, croque monsieur och galette. Mustig, men enkel mat, som man kan äta när som helst på dagen.
Planer finns att samarbeta med lokala bagerier, mejerier och kafferosterier. Just nu pågår arbetet med att rekrytera personal och tanken är att öppna upp i månadsskiftet maj juni.
Att öppna en kafé- och restaurangverksamhet en avfart från ett av Sveriges restaurangtätaste områden avskräcker inte henne.
– Det saknas inte mat utmed E4, men det som inte finns är mat med hög kvalitet av lokala matvaror. Det ska kännas annorlunda att komma hit och det är inte alla som har bråttom på resan. Jag lutar mig inte tillbaka och tänker att det här kommer gå bra bara för att E4 finns här. Jag gör det här främst för Mjölby. Det är för föreningar, företag eller kompisgäng som behöver någonstans att träffas.
Hon är medveten om att hon startar igång en verksamhet i ett tufft ekonomiskt läge.
– Jag tror att vi människor kommer fortsätta mötas och vi behöver saker att göra i vår närhet. Det ser dystert ut i världen, men det är först när vi tar initiativ som saker kan förändras. Det går att lägga sig i soffan och dra filten över sig, men då kommer ingenting att hända.