Julmat med honung i elevers nya kokbok

”Honungsjul” heter Dackeskolans kockelevers nya bok. Sommar och vinter i samma kokbok, kan man säga.

Releaselunch. Kockeleverna Moa Johansson och Alexandra Cato serverar i den fullsatta skolrestaurangen.

Releaselunch. Kockeleverna Moa Johansson och Alexandra Cato serverar i den fullsatta skolrestaurangen.

Foto: Mia Karlsvärd

Mjölby2014-10-04 07:00

Initiativet kommer från SBR, biodlarnas förening som har sitt säte i Mantorp.

Men det mesta jobbet med kokboken har eleverna och deras lärare på gymnasiet Dackeskolans restaurang- och livsmedelsprogram stått för.

– Biodlarna har gjort grundrecepten. Vi har läst och omarbetat, testlagat och provsmakat, ändrat och lagat igen, berättar Jan Liliegård som är serveringslärare på skolan.

Det är han som tar emot på releaspartyt för boken. I torsdags fick specialinbjudna gäster provsmaka utvalda rätter ur kokboken som även fanns till försäljning, kommen direkt från tryckeriet.

Rätterna var raffinerade utan att vara tillkrånglade; fullt möjliga att åstadkomma hemma i köket. Inslaget av honung var inte på något sätt dominerande utan fick sällskap på tungan av mer traditionella julkryddor: kryddnejlika, kanel, saffran, apelsin, ingefära.

Vår servitör för dagen, Albin Widarsson, som går i tvåan på restaurang- och livsmedelsprogrammet, berättar med en hel del stolthet om arbetet med boken.

– Vi började redan i våras med att provlaga recepten. Grunden fick vi inte bestämma men en hel del kunde vi påverka och göra om, berättar han när han kommer med huvudrätten, lamm- och fetaoströra inbakad i ett paket av filodeg så att det ser ut som en smällkaramell.

När de väl blivit nöjda med recepten har det andra stora arbetet vidtagit. Maten har lagts upp och arrangerats av eleverna, fotograferats av Michael Isaksson, barristalärare på skolan, recepten har skrivits ut och boksidorna redigerats på dator genom förlaget Instant Book. Dessutom fick man Ernst Kirchsteiger att skriva bokens förord. Nu är den alltså tryckt och färdig.

SBR:s ordförande Marita Delvert finns också på plats under lunchen. Hon berättar om biodlarnas betydelse för vår blotta existens.

– Vi vill ju se en framtid med blommor, bär och äpplen. Men den är inte självklar. Det behövs pollinerande insekter och det är här biodlarna kommer in, säger hon och fortsätter berätta om honungens antibakteriella och antimikrobiella egenskaper.

Att äta honung är alltså en välgärning både för den egna hälsan och för jordens biologiska mångfald, så SBR saknar inte direkt säljargument.

Meny på releasepartyt:

Förrätt:

Citrusgravad lax med saffranssås.

Varmrätt:

Lammfärs och fetaost i smällkaramell med juldoftande potatiskaka.

Dessert:

Saffranscheesecake, ris à la Malta med havtornsbär, cokosflarn, kanelglass och päronhalva med hallonsås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om