Det är ett generationsskifte som skett med sekreterarna i Mjölby kommuns båda högsta organ. Två ännu inte 30-åringar har ersatt tidigare anställda med många års erfarenhet.
– Det är mycket omväxlande och stor bredd på jobbet. Att vara sekreterare på sammanträden en gång i månaden är bara en liten del av jobbet, säger Josefine Wettermark, 29-åring som började som kommunsekreterare för drygt ett år sedan.
– Vi arbetar utifrån ett årshjul och har även en återkommande månadsstruktur. Men ärendena är ju nya hela tiden vilket gör det spännande, säger 27-årige Hannes Tomasson som anställdes så sent som i oktober.
Det gäller att vara flexibel och lösningsorienterad i en ganska fyrkantig struktur, menar de. Det råder ingen tvekan om att de trivs och känner sig på rätt plats.
De ska möjliggöra att demokratiska beslut kan tas, under rättssäkra och kontrollerade former, menar de.
– En riktigt duktig kommunsekreterare orienterar sig väl i en sådan miljö, vi är en länk mellan politiken och förvaltningarna, säger Josefine.
– Vi är lite demokratins väktare, lägger de till.
Men Josefine är även sekreterare i valnämnden och nästa år kan det bli en del utåtriktat arbete där.
Att förklara för kompisar vad de gör kan vara en utmaning. Det är lätt att tro att de är politiska sekreterare. Så är det inte alls. Politiken får politikerna sköta. Hannes och Josefine är tjänstepersoner.
– Det kan vara svårt att ge ett kort svar till den som frågar vad man jobbar med. Men det är ett otroligt viktigt uppdrag, och spännande att få förklara. Jag brukar säga att jag i grunden är en statsvetare, vi är både generalister och specialister, säger Hannes.
I Mjölbys två högsta politiska församlingar går det lugnt till väga, försäkrar de. Bråk och hårda ord lyser med sin frånvaro.
– Vår roll är att som stödfunktion arbeta utifrån opartiskhet och rättssäkerhet i ärendehanteringen. Och på så sätt kan vi vara professionella i vår roll. Så länge underlagen är bra är jag nöjd, säger Hannes.
Mjölby är en lagom stor kommun att vara kommunsekreterare i. Deras jobb blir omväxlande. Avståndet mellan kommun och medborgaren blir lite mindre.
– Vi hade för ett tag sedan en skolklass på besök som vi informerade och diskuterade med om kommunens uppdrag, berättar Josefine.
– Kommunfullmäktige livesänds. Kanske påverkar det att det blir färre fysiska åhörare på sammanträdena. Handlingar läggs ut på kommunens hemsida.
Kommunen förbättrar och förenklar kommunikationen utåt. Även nämndernas handlingar inför möten har börjat läggas ut. Tidigare har det bara funnits en föredragningslista och en kallelse före mötena.
– Initiativet till det kom i ett Mjölbyförslag, vilket ledde till att kommunen beslutade att införa det. Det bevisar ju att det går för medborgare att påverka, tycker Hannes.
Den som skriver ett så kallat Mjölbyförslag bjuds in att delta på det sammanträde där förslaget bereds.
Josefine är på sätt och vis tillbaka i Mjölby, för under utbildningen gjorde hon praktik i kommunen, och hade då Carina Stolt som handledare – som hon för ett år sedan ersatte.
– Det var perfekt att söka det jobbet. Oerhört coolt, och som statsvetare är det just här man vill vara.