Det är lugnt på Vifolkavallen i Mjölby denna morgon. Bara Johanna Norgren, som arbetar som föreningskonsulent på Mjölby AI:s kansli, är på plats. Sedan två år tillbaka jobbar hon med administrativa uppgifter, lär ut fotboll och avlastar och utbildar ledare.
Intresset och kärleken till fotbollen har alltid funnits i Johannas liv. Hon är uppvuxen i en fotbollsfamilj och började sin egna spelarkarriär när hon var sju år, då i Mjölby Södra.
– Jag är en "södrait" från början, på den tiden hade inte MAI några flicklag. Jag spelade även i Södras damlag i några år när jag hade gått färdigt fotbollsgymnasiet i Borås.
Det var väl under Mjölby Södras storhetstid inom damfotbollen?
– Ja, så kan man säga, vi hade ett väldigt bra lag. Vi gick från division 3 till division 1 väldigt snabbt, på den tiden var det ju den näst högsta serien.
Johanna fick en knäskada under den perioden och lade ner spelarkarriären vid 26 års ålder. Efter ett sabbatsår från fotbollen hörde Östergötlands fotbollsförbund av sig och frågade om hon var intresserad av att gå en tränarutbildning.
– Jag tvekade men gick utbildningen och på så sätt kom jag in på tränarspåret. Sedan rullade det bara på.
Det var när hon gick fler utbildningar som hon började reagera på en sak under kurserna.
– Var fasen är alla tjejer!? Ofta var jag ensam tjej och kände att det inte var okej.
Var det då du började brinna extra för jämlikheten inom fotbollen?
– Ja, jag tror det. När jag fick frågan om jag själv ville bli tränarutbildare tänkte jag direkt: "Ja, det ska jag fasen bli, jag ska visa att även vi tjejer kan".
Idag är Johanna en av dem inom Östergötlands fotbollsförbund, ÖFF, som utbildar nya ledare. En bisyssla som hon verkligen gillar.
Hon har haft tränarkurser för kvinnliga ledare som har lockat många. Nu leder hon bland annat UEFA B-utbildningar där även ledare från andra län deltar.
– Den är för 24 ledare och 12 av dessa platser är tingade för kvinnliga tränare. Vi är två kvinnliga och två manliga utbildare.
Är ÖFF i framkant med att jobba för jämlikhet inom fotbollen?
– Jo, men det tycker jag nog. Visst finns det mer att göra men det har hänt mycket de senaste åren vilket känns bra.
I Östergötlands distriktslag finns det kvinnliga förbundskaptener varav Johanna är en av dem.
– Även där tycker jag att ÖFF har lyckats bra, det finns minst en kvinnlig ledare i de senaste kullarna i distriktslagen för flickor.
Vilken åldersgrupp är du förbundskapten för?
– Jag är ledare för flickor födda 2008. Jag hjälper även till som spelarutbildare i fler lag.
I sina roller inom ÖFF och som ledare i klubblag har Johanna stött landslagsspelarna Jonna Andersson och Stina Blackstenius.
– Det är så häftigt att två tjejer från relativt små klubbar i länet nu är förebilder för så många unga spelare.
Så var det inte när Johanna började spela fotboll, då syntes inte damfotbollen lika mycket i exempelvis media.
Vem var din förebild inom fotbollen?
–Jag spelade ju i mitten på mittfältet så jag såg upp till Jonas Thern.
Finns det kvar fördomar om damfotbollen tycker du?
– Lite kanske men det har ändrats mycket de senaste åren. Det är många som säger att det är roligare att se damfotboll när det är mästerskap så det finns nog de som ändrat sin åsikt.