Den politiska majoriteten och oppositionen i Mjölby har presenterat sina förslag till ramar för drifts- och investeringsbudgeten de kommande tre åren. Det långsiktiga resultatmålet på två procent har skrivits ner till en procent, vilket motsvarar 14 miljoner kronor.
Man är överens om att skjuta till extra medel till omsorgen även om oppositionen M+FP vill hålla hårdare i pengarna med tanke på tuffare tider som väntas komma. Att kommunens ekonomi är i balans och ger ett plusresultat kan lätt stjälpas av förändringar i omvärlden, som man inte kan råda över, menar man.
– Vi tar ansvar. Vi måste hålla ett kostnadstryck på nämnderna. Man kan inte höja skatten igen, säger Monika Gideskog (M).
Majoriteten S+C+KD+MP vill satsa den miljon som simhallen gick i vinst på fritidsgårdarnas verksamhet på dagtid.
– Det är en oerhört viktig verksamhet att det finns vuxna resurser även för de större barnen, säger Cecilia Vilhelmsson (S).
Dessutom kommer ett allaktivitetshus att öppna i Knutens lokaler på Kyrkogatan, som Corren tidigare berättat om. Det är kultur- och fritidsnämnden som tillsammans med föreningar och andra frivilliga ska bedriva fritidsaktiviteter för äldre.
När det gäller planerade investeringar under åren 2016–2018 är det skolorna som tar ens stor del av kakan. Lagmansskolan och Blåklintsskolan får pengar, och i Mantorp – kommunens tillväxtområde just nu – vill både majoritet och opposition pytsa in medel. Bland annat ska en paviljong uppföras vid Vifolkaskolan för att möta elevtillströmningen. Majoriteten vill byta golv i Klämmestorpshallen och bygga en "spontanidrottsplats" intill.
Oppositionen M+FP vill gå ett steg längre.
– Vi vill bygga om idrottshallen för att förbättra sikten för publiken och bygga en extra träningshall, säger Curt Karlsson (FP).
Även inom äldreomsorgen krävs investeringar under den kommande treårsperioden. Planer finns på ett nytt äldreboende i Mjölby för att möta efterfrågan. Det finns flera förslag på byggplats.
– Vi ska ha en diskussion med omsorgs- och tekniska nämnden om formerna. Det handlar bland annat om hur man kan samordna med skolan, till exempel när det gäller kök, säger Cecilia Vilhelmsson.
Oppositionen vill att andra huvudmannaalternativ än kommunalt ska utredas.
– Detta är det största investeringsutgiften för kommunen. Är det självklart att kommunen själv står för den? Vi tycker att man ska stimulera andra aktörer, både när det gäller byggande och drift, säger Monika Gideskog.
– Kommunen måste vara mer affärsmässig i sitt agerande tillägger Mats Allard (M).
Mål och budget 2016–2018 fastställs slutligen av fullmäktige i höst.