– Jag började med timinhopp redan 1970 i ABF:s musikskola medan jag pluggade i Linköping, berättar Jan Selim som förutom att ha lärt flera generationer att spela klarinett även är känd i Mjölby som dirigent för Stadsmusikkåren.
Före 70-talet var ABF och ungdomsmusikkårerna som lärde barn att spela instrument. ABF hade ett finger med i musikskolan ända fram till 1999 då kommunen övertog administrationen.
– Tidigt 70-tal var det många kommuner som startade musikskolor. Det blev stor brist på instrumentlärare. 1974 fick jag till och med mucka i förtid från lumpen för ett fast jobb på musikskolan i Mjölby, berättar Jan Selim.
Det var inte så organiserat på den tiden, var och en av de fem sex lärarna körde sin egen metod.
– Vi var de första som hade det som heltidsjobb. Tidigare hade det varit något man sysslade med vid sidan om ett annat jobb.
Fram till 1982 skedde undervisningen i skolor runt om i kommunen.
– Vi var som handelsresande i musik, man åkte runt med notställ, instrument och spelböcker. Blåsorkestern övade i Kungshögaskolans aula. 1982 flyttade vi till den nya utbyggnaden på Lagmansskolan.
Orkestrar startade, stråkorkester först och från 1976 en egen blåsorkester. Blåsare och slagverkare slussades efter några år in i Mjölby ungdomsmusikkår. Det har hela tiden varit ett intimt samarbete mellan musikskola, eller kulturskola som det heter numera, och Mumk.
– Akustiken i Lagmansskolans aula var dålig. Ljudet studsade, men det fick vi ordning på. Stadsmusikkåren övade också på den scenen.
Småensembler bildades också för undervisningens skull. Dessa smågrupper fick speltillfällen genom ABF som fortfarande var samarbetspartner.
– Det kunde vara invigningar, affärsjippon eller föreningars årsmöten. Jag minns att en förening vi besökte bjöd på tårta. Eleverna tyckte det var jättegott och satte i sig en och en halv tårta. Mötesdeltagarna var inte lika nöjda.
Jan Elims egen utbildning på SMI i Stockholm skedde samtidigt med att han jobbade.
– Man åkte upp till Stockholm ett par dagar i veckan och undervisade övriga dagar. Det pågick i tre år. Vi var flera lärare som gjorde så, och det berodde på den stora bristen på instrumentlärare.
Han har varit trogen Mjölby hela tiden. 2018 gick Jan Selim i pension från musiklärarjobbet. I Stadsmusikkåren är han dock aktiv som dirigent.