Sjögestad motell beslutade på tisdagen att det inte är möjligt för dem att erbjuda julbord. In i det sista hoppades man på att kunna genomföra dem med kraftiga skyddsåtgärder, men på grund av pandemin är de närmsta veckorna svårplanerade.
– Det blir inte ekonomiskt hållbart. Vi hade ganska många bokningar som vi nu får ringa och boka av. Normalt brukar vi leverera tusentals portioner, så det här slår ju som en lie vid fotknölarna, säger Cathrin Halldan, ägare till motellet.
– Vi har sagt upp personal fortlöpande – ett antal kockar och även serveringspersonal. Just nu har vi inget drömläge om man säger så. Vi ser vårt levebröd sippra ut i sanden om det går illa.
Motellägaren är märkbart bekymrad. Permittering av personal har de arbetat med sen i våras. Hjälp från staten välkomnas, men det fins en oro att bidragen ändå kommer betalas ut för sent då januari och februari normalt sett ger sämre intäkter.
Finns det en risk att ni inte överlever vintern?
– Det går inte att sia om, men vi tänker inte ge upp utan ska kriga in i kaklet och rädda så många arbetstagare vi kan. För att göra det får man omforma hjulet många gånger, säger Halldan.
Mjölby stadshotell ställde in årets traditionella julbord redan innan Folkhälsomyndighetens hårdare restriktioner för Östergötland kom.
– Vi såg att smittspridningen tog en riktning som ingen ville ha. Just julbord är en ganska stor apparat och när vi riskerade mycket avbokningar såg vi ingen möjlighet till långsiktig planering, säger vd:n Markus Höglund.
Sommaren och första delen av hösten innebar ett uppsving för verksamheten och vårens permitterade personal kunde återvända. Nu har man fått permittera på nytt och dessutom säga upp personal. Även de ungdomar som skulle ha jobbat extra i jul mister möjligheten till arbete.
– Det är väldigt tråkiga beslut att behöva fatta, men vi hade verkligen behövt julborden i år. November och december brukar annars vara bra månader för oss – nu får man bara försöka följa med.
Ett par mil därifrån beskriver Thomas Schwenke, ägare till Väderstad centralkrog och Väderstad centralkonditori, tiden efter de senaste restriktionerna som en "total katastrof". Årets stora julbord hade de ställt in sen tidigare, men den senaste veckan har många avbokningar gällande lightvarianten "julbuffé" gjorts.
– Målsättningen är att kunna köra, men om avbokningarna fortsätter... Närmsta veckorna blir avgörande. I våras kunde man ju ändå äta utomhus, så jag skulle nog säga att det är tuffare nu, säger han.
De har inte behövt säga upp någon anställd, men viss personal på restaurangen har permitterats.
– Vi har låga kostnader för våra fastigheter och vi tror på att folk kommer bli sugna på fika till jul. Det ligger inte för mig att vara orolig så jag låter bli det.
Även Albackens trädgårdskafferi och Kings corner i Mjölby, Open New Doors Bahnhof i Sya och Ombergs turisthotell ställer in sina julbord i den form vi är vana att se dem. Ägarna till Sya-restaurangen, Erika och Jonas Frost, skriver i sociala medier: "Det är skrämmande tider och vi är helt ärligt rädda för hur framtiden ska se ut."
För att hitta intäkter syns överallt tappra försök att ta fram alternativ för att erbjuda julstämning. Bland idéer återfinns hemleverans och takeaway, webshop samt julinspirerade frukostar och kvällsbuffér med förhandsbokning och begränsat antal platser.