Ingen rädder för vatten

Sjuårige Axel smög längs bassängkanten och höll sig krampaktigt. Men efter en veckas intensiv ”Gilla vatten”-kurs har han blivit ett riktigt blötdjur.

Simskola. Pappa Dan Ek och lillasyster Wilmaär imponerade av Axels utveckling på bara en vecka.

Simskola. Pappa Dan Ek och lillasyster Wilmaär imponerade av Axels utveckling på bara en vecka.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2017-04-16 17:00

– Titta pappa, jag kan vara under vatten, ropar Axel Lorinius när pappa Dan Ek och lillasyster Wilma kommer och möter upp vid bassängkanten efter lektionen.

Stoltheten skiner i ansiktet, både på pojken som dyker ner under ytan, och på pappa.

– Vilken skillnad. Det är verkligen roligt, säger pappa Dan.

Axel skulle börja simskolan men det märktes direkt att det inte fungerade. Han var rädd för vatten. Han strök längs bassängkanten och höll sig i räcket medan de andra barnen plumsade omkring. När lektionen var slut var han fortfarande torr i håret.

– Wilma är precis tvärtom. Henne får man passa hela tiden, säger Dan.

Under tre års tid har Lundbybadet deltagit i projektet ”Gilla vatten” som går ut på att hjälpa vattenovana barn att trivas i vatten – och därmed skaffa sig förutsättningar för att lära sig simma. En speciell utbildning för simlärare har hållits med metodiken brainswimming.

– Vi lär dem inte att simma. Inte ens att hoppa från kanten. Vi jobbar med att lära ut att hantera rädslan och visa hur kroppen fungerar under vatten, säger Lena Malm som tillsammans med Tobias Axelsson leder en Gilla vatten-grupp i Lundbybadet.

– Det handlar mycket om andning, att lära sig att använda de båda ”flytdynor” vi har i kroppen, lägger Tobias till.

Varje dag under påsklovet har gruppen haft timslånga lektioner. När vi hälsar på är det påskafton och bara ett par lektionstillfällen kvar. Något tecken på vattenrädsla kan inte skymtas bland barnen som gör många olika övningar i undervisningsbassängen.

Mohammad och Naya Marduod är syskon, 12 och 8 år. De gör kullerbyttor under vatten utan synbart problem.

– Det är svårt, säger Mohammad lite andfådd efter att ha hållit andan en stund.

Men det ser faktiskt inte svårt ut. Inte ens när de blåser ut all luft ur lungorna och sjunker ner och lägger sig på magen på botten, en övning som denna artikels skribent definitivt inte hade klarat av.

Deras pappa Ayman står på bassängkanten och ser mycket nöjd ut. Familjen kom till Sverige för två år sedan och har bott i Mjölby drygt ett år. Ayman berättar om när han själv lärde sig simma i en bevattningsdamm i Syrien. När den var full var den två meter djup.

Han berömmer både sina barn och undervisningen i Lundbybadet.

Nu ska både hans barn och Axel vidare till vanlig simskola efter avslutad Gilla vatten-kurs.

Gilla vatten

Det treåriga projektet har sponsrats av Arvsfonden och sträckte sig till 1 april i år. Nu är det Mjölby kommun som finansierar.

Riktade sig i första hand till barn mellan 11 och 18 år sedan det visade sig att många inte får godkänt betyg i idrott på grund av bristande simkunnighet.

Omkring 300 simlärare i landet har gått kursen.

I Östergötland finns det i Limköping (Lass), Mjölby och Motala (integrerat i ordinarie simundervisning).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!