Ingen info om mjältbranden

De boende intill mjältbrandsgravarna längs bygget av Sydvästlänken har inte blivit informerade om de möjliga riskerna. Det fanns inte tid för samråd, menar länsveterinär Pierre Nordmark.

Foto: Jeppe Gustafsson

Mjölby2013-10-22 18:14

Efter att ha tagit del av gårdagens artikel tog en närboende kontakt med Corren.

– Vi har inte fått någon information om detta och vill helst inte få ner någon kreosot i backen heller. Vi har hela tiden fått söka informationen själva, säger personen.

Även boende i Rinna har hört av sig till länsveterinären med oroliga frågor och en miljöinspektör från kommunen ska komma ut till dem.

– Vi hann inte med något samråd, säger Pierre Nordmark.

Ändå tycker länsveterinären att han och inblandade myndigheter agerade så snabbt de kunde för att reda ut var mjältbrandsgravarna fanns.

I förra veckan

Det var först i början av förra veckan som de fick en förfrågan om det av en av Svenska kraftnäts entreprenör. Med hjälp av gis-teknik gick det relativt fort att få klarhet i att det bara fanns två gravar nära den 15 mil långa ledningssträckan.

Det viktiga var att entreprenörerna fick rätt arbetsinstruktioner, att de använder grävmaskin istället för borrmaskin på de misstänkta ställena.

– Risken att träffa på gravarna är mycket liten, säger Pierre Normark.

Tecken på att en grav påträffas är om det syns djurben eller brända träbalkar. Egentligen ska graven även vara märkt med någon form av sten som ser annorlunda ut.

Finns det någon anledning till att vara efterklok?

– Ja, men det är inte vår plikt att informera utan Svenska kraftnät.

Oklart hur många

Det verkar inte Svenska kraftnät anse.

”I området genom vilket vi drar Sydvästlänken finns sedan tidigare uppgifter om att det kan finnas så kallade mjältbrandsgravar. Det är känt hos länsstyrelsen i Östergötland. Varken Svenska kraftnät eller våra entreprenörer har stött på några tecken på sådana platser vid arbetet med Sydvästlänken”, skriver Svenska kraftnäts pressekreterare Olof Klingvall i ett mail.

Svenska kraftnät kan inte svara på hur många kreosotimpregnerade slipers som redan är nedgrävda i Östergötland. Det är många entreprenörer som arbetar parallellt med detta.

Arbetet med Sydvästlänken pågår på flera platser samtidigt, förklarar Olof Klingvall. Vissa delar av sträckningen har just påbörjats och andra är näst intill färdiga.

Anledningen till att utbyggnaden fortsätter, trots kommunernas förbud, är att det statliga affärsverket anser att det följer lagen. Affärsverkets uppfattning är att träfundamenten är den typ av teknik som ger minst total miljöpåverkan, och de fundamenten finns vid omkring 50 procent av ledningsstolparna på sträckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!