En högstadielärare i Mjölby kommun har hört av sig till oss och tycker att kommunen tvingar lärarna att jobba utan möjlighet att skydda sig mot smitta. Varken visir eller munskydd erbjuds, utan det är avstånd och handhygien som är de enda gångbara metoderna.
Christer Lordh som är utbildningschef i Mjölby säger att några krav på skyddsutrustning inte framkommit, vare sig från enskilda lärare eller från deras fackliga representanter.
– Däremot har det sedan en tid funnits kit på våra förskolor med visir, munskydd och annan utrustning. De är tänkta att användas om det uppstår akuta sjukdomssymptom i verksamheten, säger Christer Lordh.
På måndagen kom frågan upp på kommunens krisledningsgrupps möte.
– Vi har beslutat att sådana skydds-kit ska finnas i alla våra enheter, grundskolor, gymnasium och vuxenutbildning.
En allmän användning av visir eller munskydd i skolan menar han innebär nya saker att tänka på vad gäller visiret som smittbärare. Han säger inte nej till att använda skyddsutrustning, men han menar att om en enskild lärare vill göra det så får man komma överens med respektive enhetschef.
– Det kan kanske finnas andra anpassningar man kan göra för att hantera den personens behov.
I övrigt fortsätter skolan med de tidigare åtgärderna. Noggrann handhygien och i avstånd i möjligaste mån.
Mjölby kommun menar att man inte i dagsläget vill använda sig av distansundervisning i högstadiet.
– Vi ser det som ett ytterligare möjligt redskap för att minska smittspridning, men vi tycker att vi vill jobbar med de sätt som finns utan att stänga skolorna. Sen får vi se om det räcker med de åtgärderna, säger Christer Lordh
I december var sjukfrånvaron strax under tio procent för både elever och lärare i Mjölbys grundskolor. De första dagarna på vårterminen ser det inte ut att ha ökat, enligt Christer Lordh.
Upplever du att smittrisken i skolan är större nu än i våras?
– Vi har ingen hög sjukfrånvaro just nu. Men om smittläget är värre nu kan jag inte uttala mig om. Rekommendationerna från centralt håll handlar ju om att man vill hitta beredskap ytterligare, för att inte smittspridningen ökar. Då är distansundervisning ett sätt. Men om man kan hitta andra lösningar mår eleverna bättre i skolan, och undervisningen blir bättre, säger han men menar samtidigt att kommunen följer och utvärderar utvecklingen.