Skolverket har fått ansökningar från 272 kommunala och 293 enskilda huvudmän runt om i landet. Inte mindre än 91 procent av landets kommuner har sökt statsbidraget.
Varför har inte Ödeshögs kommun sökt?
– Vi har inte kunnat enas om hur vi ska använda pengarna. Det är viktigt att vi gör rätt från början i det här arbetet, säger Richard Olofsson, rektor i Ödeshög.
Han har resonerat med Gösta Högberg, barn- och utbildningschef i Boxholm, inför beslutet. De har en tanke om att kunna samarbete kring karriärtjänsterna.
– Ett samarbete verkar vara en bra lösning, eventuellt även med Ydre. Nu inväntar vi hur regelverket ska se ut för kommuner som samarbetar kring karriärtjänsterna. 2014kommer vi att söka bidrag, säger Gösta Högberg.
Mjölby kommun har ansökt om bidrag för 14 förstelärare och en tjänst för en särskilt yrkesskicklig lärare.
– Det här är en möjlighet som vi vill utnyttja. Det har inte funnits någon anledning att inte hoppa på tåget, säger Kerstin Massawe, utbildningsstrateg.
Det är regeringen som tidigare i år beslutade att inför två nya karriärtjänster för lärare. Den ena kallas förstelärare, den andra kallas särskilt yrkesskicklig lärare med forskarutbildning, lektor. Statsbidraget ska användas till löneökning för lärare med karriärtjänster. För en förstelärare blir löneökningen i genomsnitt 5 000 kronor mer i månaden och för en särskilt yrkesskicklig lärare med forskarutbildning omkring 10 000 kronor. Tanken är att lärare med karriärtjänster huvudsakligen ska undervisa. På så sätt ska reformen trygga god undervisning för elever samtidigt som skickliga lärare får en möjlighet att avancera.