Förbundsordföranden från Bjälbo är återigen en av de mäktigaste

Ida Kåhlin, 47, från Bjälbo utanför Mjölby känner sig ödmjuk när hon återigen rankas i toppskiktet över de mäktigaste personerna inom hälso- och sjukvården.

Ida Kåhlin, förbundsordförande för Sveriges Arbetsterapeuter och universitetslektor på Linköpings universitet, hamnar på rankningsplats 21 av de 100 mäktigaste sjukvårdspersonerna som utsetts av Dagens Medicin.

Ida Kåhlin, förbundsordförande för Sveriges Arbetsterapeuter och universitetslektor på Linköpings universitet, hamnar på rankningsplats 21 av de 100 mäktigaste sjukvårdspersonerna som utsetts av Dagens Medicin.

Foto: Annica Hesser

Mjölby2024-06-27 10:30

Dagens Medicin rankar varje år de 100 personer som anses vara de mäktigaste inom sjukvårdssektorn. Ida Kåhlin behåller sin 21-plats för tredje året i rad. Första gången hon kom med var 2017 och efter det har hon klättrat uppåt på listan.

– Det är lite konstigt, för på något sätt så är man ett team som jobbar med de här frågorna. Det blir lite fokus på en person men vi är många som verkar för att vi som organisation syns och hörs i rätt sammanhang och lyfter våra frågor. Men det är så klart ärofyllt, det är ett bevis på att vi når ut och att andra i hälso- och sjukvårdssverige lyssnar på vår organisation.

undefined
Dagens medicin motiverar Ida Kåhlins maktplacering med att hon fortsatt att kliva fram och ses som en stark företrädare för sin profession samt för att hon får sjukvårdsministerns att lyssna.

Vi ses i familjen Kåhlins kök som en gång utgjorde ett kapprum i det forna skolhuset i Bjälbo där hon bor tillsammans med sin make och ett av de två barnen (den äldste har flyttat hemifrån) samt katterna Selma, Astrid och Martinsson. Hon förbereder det sista innan hon åker till Almedalen nästa dag. Där väntar både frukostsamtal och seminarier. Allt med fokus på hennes hjärtefrågor som rör personer som av olika skäl behöver hjälpinsatser för att klara sin vardag. 

Det är just det som arbetsterapi handlar om. Och behovet är stort och rehabmöjligheterna skiljer sig åt mellan regionerna, berättar Ida Kåhlin. 

– Generellt kan man säga att vi får bättre och bättre hälsotillstånd i Sverige men samtidigt ökar hälsoklyftorna mellan olika grupper. Bland annat när det gäller personer med intellektuell funktionsnedsättning som är den målgrupp som jag har jobbat med i min forskning och som arbetsterapeut. Där ser vi att man inte får tillgång till rätt stöd vilket får konsekvenser för livslängd.

undefined
Som förbundsordförande blir det ofta jobbresor till Stockholm, men Ida Kåhlin försöker få några dagar varje vecka i hemmakontoret i den forna skolbyggnaden i Bjälbo.

Andra grupper som kan behöva arbetsterapi är barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, personer som fått en stroke och äldre som är den största målgruppen inom den kommunala vården. 

– En grupp som ökar är personer med psykisk ohälsa, inte minst bland yngre. Där behöver vi bli bättre på att fånga upp och ge insatser tidigt. Jag tänker på alla dem som väntar på en diagnos till exempel, att kunna ge insatser i väntan kan hjälpa. Oftast är det något i vardagen som inte fungerar och där kan arbetsterapeuter ge stöd och strategier.

Det är personalen som ska utföra rehabiliteringen som Ida Kåhlin representerar, både vad gäller traditionellt fackliga frågor och arbetsterapeuters utveckling som profession.

undefined
De fleråriga placeringarna på Dagens medicins "maktlista" har öppnat viktiga dörrar, berättar Ida Kåhlin, från Bjälbo utanför Mjölby.

– Vi behöver bli fler. Det är brist på arbetsterapeuter i hela Sverige, även i Östergötland trots att Linköping är utbildningsort för yrkesgruppen. Men man kanske inte alltid heller använder arbetsterapeuter på det smartaste sättet. 

Mindre administration och mer fokus på vård i praktiken är målet, precis som för många andra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården. Annat på önskelistan är att få en större lönespridning för medlemmarna. 

Har du haft nytta av att du hamnar på maktlistan?

– Ja, man får nog inte underskatta att den har betydelse. Den öppnar dörrar för att man får vara i sammanhang man kanske inte hade varit inbjuden till annars.  

I Dagens medicins motivering uppges att du har "sjukvårdsministerns öra" när det gäller rehabilitering, stämmer det? 

– Ja, men Acko själv har ett stort intresse för rehabiliteringsfrågor, det återspeglas nog i det. Hon fick en stroke för några år sedan och har därigenom fått en personlig inblick i det. Det har jag pratat med henne om. Och vi har haft en nära kontakt innan hon blev minister när hon satt i socialutskottet.

undefined
"Det är så klart ärofyllt, det är ett bevis på att vi når ut och att andra i hälso- och sjukvårdssverige lyssnar på vår organisation", säger förbundsordföranden och arbetsterapeuten Ida Kåhlin.
Mer om Ida Kåhlin

Framgång jag är stolt över: Från 1 januari är det tydliggjort att rehabilitering är en del av primärvårdsuppdraget, det är alltså numera inskrivet i hälso- och sjukvårdslagen att patienter har rätt att få det.

Om andra skulle beskriva mig: Min förmåga att se behovet av samverkan, att alla professioner behövs för att vården ska fungera, att jag är konstruktiv och kan nog uppfattas som lite otålig också.

Förändringar jag vill se: Vården måste bli mer personcentrerad och inte så generell med samma insatser för alla.

Bästa yrkesminne: När jag har fått vara med och göra skillnad för personer med intellektuell funktionsnedsättning, som att hjälpa en person som tidigare inte kunnat kommunicera, får möjlighet att göra det, eller som tidigare inte har kunnat förflytta sig kan göra det, med rätt hjälpmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!