2017 kom förbundsordföranden för Sveriges Arbetsterapeuter in på den maktlista som Dagens Medicin gör varje år. Då på nedre halvan av listan som omfattar hundra makthavare inom svensk hälso- och sjukvård. Nu ligger Ida Kåhlin på den övre halvan. Enligt motiveringen har hon lyckats sätta sin yrkesgrupp på kartan.
"Hon har gjort mer än vad de borde kunna egentligen och har krokat arm med flera andra förbund", säger en av de makthavare som varit med och utsett Ida Kåhlin i Bjälbo utanför Mjölby till en av Sveriges mäktigaste personer inom hälso- och sjukvården.
– Det är jätteroligt att vi har tagit oss in på listan, säger hon. Jag är jättestolt över det. Det är en viktig lista som öppnar många dörrar. Att vara med på den är ett kvitto på att vi hörs och på att vår profession är viktig.
Sedan Ida Kåhlin blev ordförande för Sveriges arbetsterapeuter 2015 har förbundet tagit en mer aktiv roll i samhällsdebatten för att få yrkesgruppens frågor att synas.
– Vi är fortfarande lite osynliga även om yrket som arbetsterapeut förändrats väldigt mycket. Vi är för få och finns inte alltid på de ställen där vi skulle kunna göra nytta.
Arbetsterapeuter förekommer oftast när människor behöver rehabilitering efter att ha fått en skada eller sjukdom. I stället tycker hon att de ska arbeta mer förebyggande, för att undvika att människor går in i väggen eller för att förebygga skador, inte minst när det gäller äldre. Som exempel skulle arbetsterapeuter kunna arbeta mer proaktivt och till exempel fallsäkra äldres hem.
– Då skulle de kunna bibehålla sin aktivitet och bo hemma längre i stället för att hamna i vård- och omsorgsruljangsen efter att ha fallit och brutit ett ben.
Ett annat exempel är skolan där arbetsterapeuter kan göra god nytta är inom Elevhälsan.
– Den psykiska hälsan är stor hos unga i dag och jag är övertygad om att vi skulle kunna hjälpa barn och ungdomar att strukturera sin vardag till exempel. Arbetsterapeuter finns i Elevhälsan i några av länets kommuner, men inte i alla.
Att samhället blir alltmer komplext gör att behoven och kraven ser annorlunda ut än för kanske 20-30 år sedan.
–Vi måste se till individens behov i stället för vårdens behov. Det går inte att göra på samma sätt för alla grupper. Arbetsterapeuter har idag en bredd i sin kompetens på många områden. Det är något vi arbetar för att både politiker och allmänheten ska få en större förståelse för.
Att Ida Kåhlin skulle arbeta med människor visste hon tidigt. Efter att ha bläddrat i den tidens utbildningskataloger fastnade hon för arbetsterapeutyrket. Hon sökte alla utbildningar som fanns från norr till söder men kom in på sitt förstahandsval i Linköping.
– Jag har aldrig ångrat mitt val. Det är ett mångfacetterat område med en bredd som är häftig.
Efter utbildningen flyttade hon och Fredrik till Stockholm där hon jobbade inom olika områden. Hon pluggade vidare och blev magister i arbetsterapi. 2006 kom hon tillbaka till länet för ett vikariat på arbetsterapeutprogrammet på Linköpings universitet. 2008 började hon doktorera och 2015 disputerade hon. Hon har kvar sin tjänst på universitetet men är tjänstledig på 80 procent.
–Jag tycker att jag har nytta av min forskarutbildning i rollen som förbundsordförande.
Även om förbundsuppdraget upptar mycket tid ägnar hon sig åt familjen som utgörs av barnen Ludvig, snart 18 år, och Elvira 12 år, samt maken Fredrik. De bor i en före detta byskola från 1926 som var ett riktigt ruckel, belagt med vite om det inte revs eller renoverades, när de köpte det för 20 år sedan.
– Vi var unga då och visste nog inte vad vi gav oss in på. Men fem år senare kunde vi flytta in på nedervåningen och fortsätta renoveringen av övervåningen.
Hela familjen är intresserad av musik och är engagerade på olika sätt i Mjölbys ungdomsmusikkår.
– Det var genom den jag och Fredrik träffades, ler hon. Det är en anrik kår som firar 65-årsjubileum i år.
Varken hennes tvärflöjt eller Fredriks klarinett och saxofon kommer till användning särskilt ofta längre. I stället är de båda engagerade föräldrar. Själva musicerandet står Ludvig och Elvira för.
– Vi är ingen familjen Trapp på det viset.
När inte arbetet tar hennes tid lagar hon också gärna mat eller är ute i trädgården.
– När det inte är pandemi reser jag mycket. Då är det väldigt avkopplande med vardagsaktiviteter som är kopplade till hemmet. Det är skönt att landa här och vara här.