Mat i Mjölby
Det är därför varenda liten butik alltid kan ha färska wienerbröd, som ligger där så frestande i sina glasmontrar.
– Unibake har tre bagerier i Sverige. Baguetter bakas i Huddinge, korv- och hamburgerbröd i Örebro och så vi här i Mantorp som främst gör wienerlängder, berättar Ole Hansen som är platschef sedan en tid tillbaka.
Oförpackat bröd, frallor, munkar eller wienerbröd är varor som man kanske inte tänker på var de produceras. De har gräddats i butikens ugn och lagts upp på hyllor. Men tittar man efter så finns det en markering på hyllkanten. Bonjour kan det till exempel stå. Det är ett av Lantmännen Unibakes varumärken, och där ingår hundratals produkter från en rad bagerier. Wienerlängderna från Mantorp är en mindre del i det utbudet.
Det är Ole Hansen som guidar runt inne i fabriken. Ett 30-tal av de 40 anställda jobbar i skift med bakning och packning.
– Wienerlängderna bakas dygnet runt i treskift mellan söndag kväll och fredag eftermiddag. Vi har även ett dagskift som bakar mazariner och kakbottnar, berättar han.
Degen blandas i ett 200-kilos tråg som dras fram på en vagn av Joakim Pettersson. Han berättar att han jobbat här i 20 år, även på den tiden när fabriken hette Kåkå som är en annan bageriaktör.
– Jag har blivit kvar för att jag tycker att det är roligt att jobba här. Jag står inte bara vid tråget utan roterar runt på andra arbetsuppgifter i fabriken, säger Joakim.
Intill står redan nästa tråg med sina ingredienser. Den kyls med is för att inte jäsningsprocessen ska gå för snabbt.
Joakim placerar tråget på en hiss som för upp degen och välter i den i maskinen. På ett långt band kommer stora kuber med margarin som ska varvas med den kavlade degen.
– Degen och fettet lamineras. Maskinen kavlar och viker den till 144 skikt för att få till smördegens frasiga egenskaper, berättar Ole Hansen.
Han kallar konsekvent wienerbröden för spandauer, dansk som han är. Enligt Ole syftar namnet på Spandaufängelset i Berlin.
Bandet ringlar sig genom fabriken och de anställdas roll är att se till att de olika momenten fungerar utan problem.
– Ett stopp skulle innebära problem med för snabb jäsning, berättar Joakim Pettersson.
Den utkavlade och färdiglaminerade degen skärs upp i dubbla filer, och slitsas i kanterna. Fyllningen sprutas på, och slitsarna viks över kanterna. Wienerlängderna kapas i rätt längd och får toppning i form av rostade mandelspån och strösocker. Därefter rullar de in i snabbfrysen. I fryst form packas de i kartonger och körs till frysrummets minus 20.
Hur har ni märkt av den senaste tidens kostnadsökningar?
– Främst på materialkostnaderna, det vill säga våra ingredienser. Men den allra största kostnadsökningen har vi på energi. Våra maskiner är igång dygnet runt. Det är därför vi måste öka priserna, vilket gör det dyrare i butik. Allt hänger ihop, säger Ole Hansen.
Märker ni någon skillnad på efterfrågan när priserna går upp?
– I början av pandemin hade vi en dipp men sedan kom efterfrågan tillbaka. Under 2022 har vi successivt ökat vår produktion. Vi har också jobbat med att minska vårt svinn. Sedan har vi en naturlig nedgång under vintersäsongen, men vanligtvis har vi uppsving under mars och april. Folk fikar mer då, skojar Ole.