För nyproducerade lägenheter blir det något lägre höjning, 2,4 procent. I genomsnitt blir det 3,5 procents höjning från 1 januari 2023.
Många hyresvärdar i landet har aviserat betydligt högre krav, runt tio procents höjning. Andra har inte gett några yrkanden alls utan avvaktat.
– Jag tycker att det varit ett bra samtalsklimat i Mjölby. Vi har haft samförstånd kring att höga hyreshöjningar inte gynnar hyresgästerna, säger Ylva Bohlin Lövgren, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost.
Det ursprungliga yrkandet från Mjölbys kommunala bolag Bostadsbolaget var på 5,4 procent. Motivet är ökade kostnader för taxor och fortsatt behov av underhåll.
Hyresgästföreningen menar att det varit ett speciellt förhandlingsläge i år med tanke på inflationen. Det höga kostnadsläget ställer till det för båda parter. "Hyresgäster har små marginaler och riskerar att tvingas flytta och förlora sina hem om hyrorna höjs för mycket", skriver man i pressmeddelandet.
I år har en överenskommelse träffats centralt mellan hyresgästernas representanter, Sveriges Allmännytta och landets övriga fastighetsägare. Avtalet innehåller fem punkter som hur förhandlingarna ska ske och vilka faktorer som ska tas hänsyn till i samtalen om nya hyror. Tanken är att överenskommelsen ska underlätta vid lokala förhandlingar.
– Avsikten med det är att vi lättare ska komma överens lokalt och undvika att det går till prövning. Och det har vi lyckats med säger Ylva Bohlin Lövgren.
Avtalet kan "bidra till en bättre fungerande och mer förutsägbar hyresmarknad", skriver Hyresgästföreningen på sin hemsida.
Ylva Bohlin Lövgren menar att taxorna i Mjölby ökar med mer än den ovanligt stora höjning som hyresgästerna drabbas av från januari. Till exempel höjs sopavgifter och VA-taxor med 10 respektive 13 procent från årsskiftet. Fjärrvärmen blir också dyrare. Den årliga höjningen av hyrorna i allmännyttan har de senaste åren brukat ligga på kring två procent, alltså hälften mot den nu aktuella.
– Men det är hyresvärden som tar en stor bit av kostnadsökningarna, menar Ylva Bohlin Lövgren.
För en normalstor trea innebär den avtalade höjningen från 1 januari närmare 300 kronor mer i månaden. För mer nybyggda hyresrätter något mindre. Men det är ändå från de nyproducerade lägenheterna som huvuddelen av bolagets hyresintäkter kommer, menar Ylva Bohlin Lövgren.