HVB Skänninge läggs ner nästa år

I takt med att tillströmningen av ensamkommande unga flyktingar minskar, och ersättningen från staten förändras, har kommunerna nu överkapacitet på platser.

HVB-hemmet för ensamkommande unga flyktingar på Idrottsvägen i Skänninge öppnade för två år sedan. Nu ska det läggas ner.

HVB-hemmet för ensamkommande unga flyktingar på Idrottsvägen i Skänninge öppnade för två år sedan. Nu ska det läggas ner.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2017-11-23 18:00

Mjölby kommun kommer att stänga HVB-hemmet i Skänninge som öppnade senhösten 2015. Ett beslut återstår i kommunstyrelsen, men Anders Granquist, chef för omsorgs- och socialförvaltningens avdelning arbete och välfärd, räknar med att förslaget går igenom.

– Behovet av platser har minskat. Vi räknar med att klara oss med Dacke stödboende från första juni nästa år, säger Anders Granquist.

Förändringen är MBL-förhandlad. Det finns synpunkter från facken om att kommunen drar ner för mycket på nattbemanningen, men själva nedläggningen av HVB Skänninge har godkänts, enligt Anders Granquist.

På HVB-hemmet i Skänninge bodde sista oktober 11 flyktingungdomar, av kommunens totalt 74. Resten bor på Dacke stödboende, i någon av kommunens 24 stödlägenheter eller placerade utanför kommunen (16 personer).

Kommunen beräknar att antalet unga flyktingar i kommunen kommer att sjunka till omkring 50 inom ett år. Det beror på att asylsökande som fyllt 18 år går tillbaka till Migrationsverkets ansvar (se faktaruta).

När det gäller personalen inom integrationsverksamheten så minskas den med 20 heltidstjänster. I dag har man 33,5 årsanställda inom verksamheten.

De jobb som tas bort är 15 tjänster plus en enhetschef på HVB-hemmet. Dessutom drar man in en socialsekreterartjänst och tre jobb inom vägledartjänsten.

– Vi har inlett samtal med de berörda medarbetarna om möjliga andra arbetsuppgifter. Det finns behov inom kommunen bland annat av undersköterskor och arbete med ungdomar, säger Anders Granquist som tror att de ska kunna beredas andra jobb.

Även när det gäller lokalerna, som kommunen hyr av sitt bolag, Fami tror han att det kommer att falla på plats.

– Kommunen har brist på lokaler för sin verksamhet. Det kommer att bli en diskussion om alternativ användning efter halvårsskiftet.

2017 tar Mjölby emot 113 kommunplacerade flyktingar. Nästa år beräknas det minska till 71 personer. När det gäller ensamkommande flyktingar har man tagit emot tre hittills i år och räknar med samma tilldelning nästa år.

18-åringar

Mjölby har tagit ett politiskt beslut att följa de nya regler som kom i och med att ersättningssystemet ändrades. Migrationsverket tar över ansvaret för 18-åriga asylsökande. Motiveringen är att den extra ersättningen från regeringen inte på långa vägar täcker kostnaderna.

Ödeshög gör tvärtom. I år får kommunen 900 000 kronor i extratilldelning för att låta ensamkommande asylsökande bo kvar i kommunens boenden. Kommunens krav är att de går på ett ordinarie gymnasieprogram.

Boxholm gör som Mjölby och låter staten ta över ansvaret för 18-åriga asylsökande i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!