Husförsäljning med förhinder

Det kommunala Bostadsbolagets försäljning av två fastigher, en i Mantorp och en i Mjölby, drar ut på tiden. Den tilltänkta köparen får inte låna pengar - på grund av Bostadsbolagets skatteplanering.

MJÖLBY2012-06-05 09:19

I januari annonserade Bostadsbolaget ut radhusen på Riddarängsvägen i Mantorp och Hallenhuset på Kungsvägen i Mjölby. De ville sälja för att få in pengar till underhåll. Affären har tagit lång tid och nu har den nära nog havererat. Anledningen är Bostadsbolagets skatteplanering.

Så gott som samtliga fastighetsbolag i Sverige gör på samma sätt när de ska sälja hus, de flyttar först över ägandet av fastigheten till ett eget aktiebolag och därefter säljer de hela aktiebolaget. Det kallas för paketering och är en form av skatteplanering.

Två steg

Affären görs i två steg. Säljaren för först över fastigheten till ett bolag som han själv startat. Den försäljningen görs till underpris för att undvika vinstskatt. I det nu aktuella fallet redovisade Bostadsbolaget att de sålt husen på Riddarängsvägen i Mantorp för 1 778 000 kronor trots att värdet är runt 30 miljoner kronor. Det nybildade bolaget är då ägare till husen och först när det bolaget någon gång i framtiden säljer fastigheten så blir det aktuellt att betala skatt på vinsten - men det kan dröja ända in i evigheten eftersom det är hela bolaget som byter ägare - inte fastigheterna.

Den här formen av skatteplanering är förutsedd och godkänd av lagstiftarna. Så sent som i fredags meddelade Högsta förvaltningsdomstolen besked i ett liknande ärende att man godkänner upplägget.

Stor poäng

För det kommunala Bostadsbolaget i Mjölby var det här en stor poäng, skatteplaneringen skulle göra det möjligt att få loss kapital som kunde satsas på underhåll. Men allt har en baksida. Den tilltänka köparen, som fortfarande hålls hemlig, blir inte lagfaren ägare till fastigheten eftersom den ägs av aktiebolaget. Därför satte sig banken på tvären, den vill kunna ha fastigheten som säkerhet. Köparen fick inte låna några pengar.

- Han ska vända sig till andra banker nu. Har vi inte besked i juni så öppnar vi nog affären igen, säger Jonas Haage, ekonomichef på Bostadsbolaget.

Om det går så långt börjar Bostadsbolaget med att höra om övriga spekulanter fortfarande är intresserade, först därefter annonseras husen ut igen, och det blir då inte förrän framåt hösten.

begärde 30 miljoner kronor för husen på Riddarängsvägen och 33 miljoner kronor för huset på Kungsvägen.

Vad budgivningen slutade på är fortfarande inte officiellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!