Det pågår en utredning mot Humana assistans där domstol och flera myndigheter är inblandade efter att tillståndet för att bedriva personlig assistans drogs in. Häromveckan anmälde Mjölby kommun Humana till Inspektionen för vård och omsorg och ansåg att bolagets lämplighet bör utredas närmare, vilket vi tidigare har berättat om. I anmälan uppges att man misstänker att Humana nyttjat sin position och att assistanspengar behålls inom bolaget i form av en "assistanspott".
Humanas chefsjurist Josefine Mikaelsson, har tagit del av anmälan:
– Det här tror jag är en person som inte riktigt har koll på hur det fungerar med assistansersättning.
Ersättningen utgår alltid med ett schablonbelopp och ska täcka alla kostnader för assistansen, såväl för aktiviteter som löner och omkostnader.
– Det är inte så att hela summan förbrukas till det här varje enskild timme, man kan alltid spara en pott för utbildningar, utlandsresor, handskar, förkläden med mera, säger hon och tillägger att bolaget gör en budget med den enskilde om vad potten ska användas till.
– Vi jobbar så att den som beviljats personlig assistansersättning i största möjliga utsträckning ska ha inflytande över hur assistansen ska vara utförd. För en del är det viktigt att avsätta pengar till utbildning, för andra är det resor. Men det man ska veta är att omkring 90 procent går till löne- och lönebikostnader.
När summan sätts in på Humanas konto så har assistans köpts för hela beloppet och utgör en del av bolagets resultat, berättar hon.
– Överskottet är ett resultat som vi beskattas på. Däremot har vi valt, att så länge personen är kund hos oss, så redovisar vi hur mycket pengar som är sparat åt personen som kan utnyttjas.
Det är inte tillåtet för bolagen att betala ut pengarna direkt till den assistansberättigade eller föra över dem till ett nytt assistansbolag.
– Även hos kommunerna ser det ut så här, men de brukar inte vilja redovisa om det finns något överskott kvar.
På Mjölby kommun ger Robin Taylor, verksamhetschef för LSS en kommentar angående redovisningen per mail:
”I och med att vi har vår personliga assistans hos externa utförare så är inte frågan aktuell hos oss. Ersättningen från Försäkringskassan följer den enskilde som fått beviljat stöd.”
Angående valet att anmäla bolaget skriver han:
"Vi har fått kännedom om brister och då är vi skyldiga enligt lag att anmäla det till IVO, vilket vi gjort. Sedan är det upp till den myndigheten att bedöma och granska innehållet i anmälan."
Den 25 till 26 maj hålls en muntlig förhandling i förvaltningsrätten kring Humanas tillstånd, därefter kommer det en dom. Josefine Mikaelsson berättar att den sannolikt kommer att överklagas oavsett utfallet:
– Jag tror att den här processen kommer gå till kammarrätt och kanske till högsta förvaltningsdomstolen. Lagstiftningen kring tillståndsplikter är ny från 2019 och det finns inget vägledande avgörande för indraget tillstånd.
Har det varit för lätt att fuska till sig pengar?
– Nej, det skulle jag inte säga. Om man går långt tillbaka i tiden så fanns det inte kontroll på samma sätt över assistansen. De senaste 15 åren har det kommit ny lagstiftning i omgångar som har styrt upp det väldigt bra.
Så länge tvisten pågår får Humana fortsätta sin verksamhet men får inga pengar från Försäkringskassan som har ett återkrav på 108 miljoner kronor, till följd av brister inom bolaget.