Utvecklingen av AI går snabbt och på allt fler områden i samhället utvecklas verktyg för att effektivisera och förenkla vardagen och arbetslivet. För entreprenörer och företagare öppnar möjligheter upp sig att utforska nya branscher att investera i.
Hugoh Nycander från Mjölby har tillsammans med tre medgrundare startat ett startupbolag som riktar in sig på att effektivisera rekryteringsprocessen hos företag.
– Min erfarenhet är att rekrytering är svårt. Idén till företaget föddes när jag hoppade runt hos olika arbetsgivare i Mjölby, säger Hugoh.
Företaget Talendary har funnits i drygt ett år och har sedan starten gått från fyra anställda till tolv. Ett flertal investerare har gjort den snabba resan möjlig.
– Alla fyra såg samma utmaningar, särskilt när vi började söka jobb efter fem års universitetsstudier. Vi hade våra cv:n, men det fanns utmaningar i att matcha dem mot den kravprofil som företagen ställer. Vi kommer alla från mindre orter och såg att rekrytering är nätverksbaserat och att personliga nätverk ofta premierades.
På resan fram till en färdig produkt har de intervjuat företagsledare på Volvo, Klarna och Northvolt, men behovet av en förenklad rekrytering finns även hos mindre företag menar Hugoh.
– Vi har tre målgrupper som jag ser det. Vi har rena rekryteringsbyråer, som enbart sysslar med rekryteringar inom specifika nischer eller renodlad headhunting. Det kan också vara ett mindre bolag som inte har tid att söka kandidater och sedan har vi även stora enterprisebolag.
Hur fungerar ert AI-verktyg konkret?
– Vi laddar upp företagets kravprofil i Talendary och med hjälp av AI-agenter söker verktyget av olika källor, till exempel Linkedin. Med hjälp av AI snabbar vi på arbetet med att hitta rätt kandidater. På så sätt kan man lägga mer tid på att bygga relationer med de kandidater man valt ut.
Hur ser ditt eget cv ut?
– Jag växte upp i Mjölby och hängde mycket på fotbollsplanen på Mjölby södra. Efter högstadiet på Blåklintskolan och naturprogrammet på Kungshögaskolan började jag jobba på Toyota. Jag har även jobbat extra på McDonald's. Min civilingenjörsutbildning gjorde jag på Luleå Tekniska Universitet och det var där jag träffade mina medgrundare till Talendary.
Efter utbildningen hamnade Hugoh på ett annat uppstartsföretag i Stockholm.
– Som först anställd på det företaget tog rekryteringen en stor del av min tid, allt ifrån att hitta säljare till utvecklare. Då hörde jag av mig till Max Thormé, som arbetat på Google med fokus på deras molntjänster och AI-motorn Gemini, och vi satte oss ned och började skissa på vår idé.
Är tanken att AI ska ta över jobbet som rekryterare på företagen?
– Vi är inte ute efter att ersätta någon, utan ser oss mer som ett komplement. Många tror att AI kommer ta över alla jobb och det är en sanning med modifikation. Vi kan göra en människa effektivare, men inte ersätta någon. Speciellt inte någon med 25 års erfarenhet av rekrytering. Vi väljer inte bort någon utan rekommenderar kandidater. Det är en människa som till sist väljer ut den som blir anställd.
Hur ser de du möter på AI? Är folk rädda för AI?
– Absolut. Vi vet att det finns en stor skepticism och rädsla. Det märker vi när vi är ute och möter kunder. Det är något som gäller Sverige generellt. Vi ligger efter när det kommer till att acceptera och använda AI-teknik. Det finns många som fortfarande inte använder Chat-gpt. Jag vill inte att man ska vara rädd för att testa och jag vill vara en del i den förändringen.
AI väljer bort sökande. Finns det en risk att det påverkar mångfalden?
– Kopplat till Talendary så gör inte vi något urval, utan vi lägger fram en rekommendation till en rekryterare, som sedan beslutar om kandidaten ska tas in i processen. Om man använder vårt verktyg så kan man argumentera för att mångfalden istället bör förbättras då vi eliminerar mänsklig påverkan, till exempel genom att anonymisera cv:n och genom datadriven rekrytering. Talendary kollar enbart på erfarenhet i sin analys, inte kön, etnicitet eller ålder, vilket studier visar att rekryterare annars gör omedvetet i sin urvalsprocess.
Var befinner ni er om fem år?
– Förhoppningen är att vi är en attraktiv arbetsgivare som kan locka talanger från hela Europa. Målet är att vi har en dominant ställning inom vår bransch, i Norden och framförallt Sverige. Om de bolag som rekryterar via oss ser att talangerna lyckas, utvecklas och stannar så kan jag gå och lägga mig nöjd om kvällarna.
Vilka hot ser du mot att nå era mål?
– Förändrade lagar och regleringar samt skepticism mot AI. AI och rekrytering påverkas av dataskyddslagar och den kommande AI-förordningen inom EU. Hur teknologin får användas kan i värsta fall begränsa möjligheterna att genomföra bättre rekryteringar med hjälp av AI. Även om tekniken utvecklas snabbt finns en tröghet i förändring. Om företag inte vågar lita på AI som en del av rekryteringsprocessen kan det sakta ner tillväxten.