Hotellets mat sätter guldkant på härbärget

Mjölby stadshotell bjöd på mat på härbärget. Trots hot har Hela människan haft verksamheten öppen under hösten.

Yvonne, Marianne och Hjördis brukar vara här när det serveras mat från Mjölby stadshotell. Alla tre gav maten ett högt betyg. "Det var överraskande gott", säger Marianne.

Yvonne, Marianne och Hjördis brukar vara här när det serveras mat från Mjölby stadshotell. Alla tre gav maten ett högt betyg. "Det var överraskande gott", säger Marianne.

Foto: Jennifer Grönquist

Mjölby2023-10-14 07:00

Det finns knappt en enda ledig stol i lokalen när det drar ihop sig till lunch. Idag bjuder Mjölby stadshotell på trerätters lunch på Hela människan, något som är uppskattat. Snart ska gästerna få njuta av både skagensmörgås, pannbiff med champinjonsås och äppelkaka. 

– Att bidra med positivitet är viktigt och att alla som är här känner sig sedda, att någon vill göra fint för dem, säger Markus Höglund, VD på Mjölby stadshotell.

undefined
Yvonne, Marianne och Hjördis brukar vara här när det serveras mat från Mjölby stadshotell. Alla tre gav maten ett högt betyg. "Det var överraskande gott", säger Marianne.

Samarbetet med Hela människan började med att hotellet skänkte julmat ett år. Sedan dess har flera av hotellets koncept fått följa med hit. 

– Vi har haft afterwork och räkfrossa. Sen brukar vi ha schnitzelfredag på hotellet och det har vi haft här också. Tanken är att det ska vara lite lyx som man kanske inte har möjlighet till annars, berättar Markus.

– Vi kan inte göra så mycket stort annars, men alla kan bidra på något sätt.

undefined
Helene Cederlöw är verksamhetsledare på Hela människan. Hon hoppas att samarbetet med Mjölby kommun fortsätter. "Vi har berättat för kommunen vad vi gör och vilka konsekvenser det skulle få om vi inte Hela människan fanns."

När vi besökte Hela människan i mitten av augusti såg det mörkt ut för natthärbärget. Efter ett hot såg verksamheten ut att få stänga ned, något som senare inte skedde.

– Situationen förändrades och vi kunde fortsätta ha härbärget öppet. Vi har haft det lugnt sedan dess och vi ser hoppfullt på tillvaron. Vi märker hur viktig vår verksamheten är för de som kommer hit, säger Helene Cederlöw, verksamhetsledare på Hela människan.

I Mjölby är det många som känner till härbärget under namnet RIA. Men sedan en tid tillbaka heter det Hela människan.

– Vi når fler målgrupper i utsatthet. Det finns mycket psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet idag. Men vi strävar också efter att sänka trösklarna så att alla i Mjölby kan besöka oss, åtminstone någon gång.

undefined
Vackra sallader på väg ut till gästerna. "Tanken är att det ska vara lite lyx" säger Markus Höglund.

En diskussion pågår med Mjölby kommun att skriva ett nytt avtal, främst gällande dagliga verksamheten.

– Vi har berättat för kommunen vad vi gör och vilka konsekvenser det skulle få om vi inte Hela människan fanns, säger Helene.

undefined
Markus Höglund, VD på Mjölby stadshotell, tycker att det är viktigt att hjälpa till. "Vi kan inte göra så mycket stort annars, men alla kan bidra på något sätt".

Några av de som njuter av dagens lunch är Hjördis och systrarna Yvonne och Marianne. Skagenförrätten verkar ha fallit dem alla i smaken.

– Det var supergott! Det är det alltid när det är från hotellet. Vi har sett fram emot det här, säger Yvonne.

– Överraskande gott till och med, fyller Marianne i.

undefined
Conny, kock på Mjölby stadshotell, såg till att uppläggningen var på topp.

Även Hjördis är beredd att hålla med om att förrätten var riktigt god. 

– Man får alltid god mat här.

Snart är det dags för varmrätt. Eftersom de inte har koll på menyn väntar de med spänning på vad som ska serveras härnäst. 

– Det får bli en överraskning, menar Marianne.

undefined
Samarbetet mellan Mjölby stadshotell och Hela människan började när hotellet ett år valde att skänka julmat till härbärget. "Det är ju fler dagar på ett år en de just kring jul, så vi har försökte dela upp det lite över året" säger Mjölby stadshotells VD, Markus Höglund.
Idag fick härbärgets gäster njuta av bordsservering. Här är Ansa Gustafsson i full färd med att servera förrätten.
Idag fick härbärgets gäster njuta av bordsservering. Här är Ansa Gustafsson i full färd med att servera förrätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!