Hittills i år har Mjölby kommun tagit emot 41 ukrainare, och innan året är slut ska de ta emot fyra till. Siffran 45 kommer från Migrationsverket, och kommunen är skyldig att ta emot de anvisningar som staten ger.
En av dem som flytt kriget i Ukraina och nu jobbar i Mjölby är Viktoriia Sheptukha, 41. I Ukraina jobbade hon som VA-ingenjör. Hon kom till Sverige från ukrainska staden Charkiv i oktober förra året och bor nu i en lägenhet i Mjölby tillsammans med sin dotter.
Hon har jobbat på Mjölby stadshotell i ungefär sju månader. Hon gillar sitt jobb, säger hon.
Hur fungerar kommunikationen på jobbet, tycker du?
– Det fungerar väldigt bra. Jag pratar ju engelska, säger Viktoriia Sheptukha.
Hon pluggar dessutom SFI, vilket går bra, berättar hon. Skriva och läsa på svenska är inget större problem. Däremot är uttalet en utmaning.
– Det är svårt att veta hur framtiden blir, men jag vill stanna i Sverige, säger hon.
Anna Moberg är integrationssamordnare på Mjölby kommun. Hon menar att engelskkunskaperna som många ukrainare har med sig underlättar kommunikationen.
– Dessutom har många både utbildning och arbetslivserfarenhet, säger hon.
Några utmaningar som Anna Moberg å andra sidan nämner är det väldigt låga ekonomiska bistånd ukrainarna får från Migrationsverket, som är betydligt lägre än riksnormen för försörjningsstöd, men också den osäkerhet som bildas av de korta beslut som fattas kring uppehållstillståndet.
– Det blir en osäkerhet både för individerna och för arbetsgivarna, säger Anna Moberg.
Flera företag har anställt ukrainare, trots osäkerheterna kring framtiden. Ett av företagen som gjort just det är Mjölby stadshotell. Där börjar nu den femte ukrainaren sin provanställning sedan våren i fjol.
Markus Höglund, VD, menar att bristande kunskaper i svenska språket inte har varit något problem.
– Alla vill göra en insats för situationen i Ukraina, säger Markus Höglund.
Vad tänker du om osäkerheten, att inte veta hur länge de ukrainare du anställer blir kvar i landet?
– Det beror på vilken typ av arbetskraft man söker. Mitt liv har ett kort perspektiv. Kan man hjälpa här och nu så gör man det. Vi är väl alla överens om att kriget förmodligen inte kommer att ta slut imorgon.
När Mjölby kommun tog emot flyktingar från Ukraina våren 2022 bodde de på stadshotellet under någon månad.
– Då lärde vi känna varandra lite, och de frågade ofta om det fanns något de kunde hjälpa till med.
Just nu jobbar två ukrainare nästan heltid på hotellet, medan en är anställd på prov i några dagar.
– Vi hade en som efter ett besök i Ukraina berättade att det hade varit okej, men att det hade varit lite bomber sista kvällen. Så det ger oss ett annat perspektiv på kriget. Det blir mer verkligt, säger Markus Höglund.
Sedan 1 juni har Mjölby kommun fått ta emot ansökningar om SFI från ukrainare. Markus Höglund tycker att det är beklagligt att ukrainarna inte har fått läsa SFI tidigare än så. I våras försökte stadshotellet sig på en provisorisk lösning tillsammans med en lärare i Andreaskyrkan, utan att riktigt få till det. Markus Höglund är dock optimistisk:
– De kommer att lära sig svenska väldigt lätt. De är otroligt motiverade, säger han.
Har du något tips till arbetsgivare med inställningen att den språkliga barriären är ett för stort hinder?
– Vill man göra en insats så bortser man från det där, säger Markus Höglund.