Hon coronasäkrar i vinterträdgården

De flesta caféer och restauranger har stora problem i corona-tider. Det gäller att vara uppfinningsrik för att ta sig igenom krisen, menar Lotta Hellméus Nyman på Albackens trädgårdskafferi.

Flytta ut kaféet i trädgården är en av nymodigheterna som Lotta Hellméus Nyman infört. I matluckan syns kocken Conny Gustafsson.

Flytta ut kaféet i trädgården är en av nymodigheterna som Lotta Hellméus Nyman infört. I matluckan syns kocken Conny Gustafsson.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2020-11-20 15:00

I somras var hon och hennes anställda glada att de hade sin trädgård som kändes säker. Många hade trott att det värsta var över när hösten kom. De nya restriktionerna och rekommendationerna var därför extra ovälkomna.

– Det gäller att försöka komma med kreativa idéer, säger Lotta.

Albacken var förr vägkrogen Tre snäckor. Det fanns en pool med omklädningsrum i trädgården och en kiosklucka för glassförsäljning.

– Nu använder vi luckan för att lämna ut förbeställd mat. Så man behöver inte ens komma in. Vi har satsat på långkok, grytor, dillkött, pepparrotskött och liknande som kunden själv kan koka ris eller potatis till hemma, berättar Lotta.

Poolen är borta sedan länge, men boden med omklädningsrum finns kvar och där planerar hon att flytta ut en del av konstutställningen som idag finns inne i matsalen.

I trädgården tänder hon brasfat och lägger ut filtar, så man kan fika eller äta utomhus, till och med när det är tre plusgrader i luften.

– Jag hörde att de gjorde så i fjällen i våras. De flyttade ut serveringen.

Hon tänker sig att vårens och sommarens friluftstrend ska kunna tänjas ut till höst och vinter.

– En promenad längs ån och en kopp varm glüwein i trädgården, säger hon som exempel på en ny idé.

Julbord och grötfrukostar som Albacken tidigare höstar satsat på är nu helt omöjligt. I stället gäller påsar med utvald julmat för avhämtning – precis som hos andra klassiska julbordsarrangörer. 

Karta: Albackens trädgårdskafferi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!