Maja Rikardsson går på Dackeskolan i Mjölby och hon var en av sex kockelever i årskurs tre som tävlade i finalen på GastroNord i helgen. Hon lagade två rätter, förrätt och varmrätt och teknik, upplägg och smaker bedömdes.
– Jag har valt att förena två matkulturer i min meny som står mig väldigt nära personligen, förklarar hon. Jag är en svensk tjej med asiatiskt ursprung, och jag vill förena de råvaror jag har tillgång till med traditionella asiatiska smaker. Som klassisk svensk kålrot med chili, koriander och risvinäger.
Det skulle vara musslor och högrev i rätterna enligt tävlingsbestämmelserna, så till förrätt gjorde Maja carpaccio på pilgrimsmussla med friterad avokado, emulsion på chili och syrad fänkål och gurka. Hennes varmrätt var teriyakipenslad högrevskärna med variation på kålrot, rostad kålrot och lökbuljong, ris och svampboll, och en sallad på gul morot, koriander och salladslök toppad med rostade sesamfrön och rispapper.
Juryns motivation lyder: ”Vinnaren har med hög jämnhet på rätterna levererat vacker mat och jobbat snyggt och strukturerat i köket. Med bra smakkänsla och helhetsbild.”
Även Rasmus Esplund från Dackeskolan, Mjölby var i final och kom på fjärde plats.