Mat i Mjölby
I köket på restaurangprogrammet på Dackeskolan är det full fart. Vid en bänk står Sebastian Gustafsson och lägger upp aroniasorbet på bakplåtspapper. I en annan del av köket tillverkar Benjamin Huss potatiscrunch.
Den blivande kocken Klemens Andersson står och silar fiskfond. För honom är det solklart att han ska jobba inom restaurangbranschen.
– Jag ville jobba praktiskt med mina händer. Det finns många andra praktiska program, men det är oftast sju till fyra-jobb, som kock är det varierade arbetstider och ingen dag är den andra lik.
Klemens berättar att han alltid tyckt om att laga mat. Under årskurs 9 var han med i en tävling som heter Kockduellen.
– Vårt lag vann uttagningstävlingen på vår skola och vi fick vara med i ett kval här i Mjölby. Tyvärr kom vi inte till riksfinal, men det var då jag kände att det är matlagning jag vill hålla på med.
På Dackeskolans praktiska utbildningar ingår praktik med handledning ute på olika företag. Varje år bjuder skolan in handledare till en trerätters middag med föreläsningar. I år är cirka 120 gäster inbjudna och middagen är ett bra tillfälle för eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet att testa sina kunskaper på riktigt.
Just idag pågår förberedelserna inför middagen. Imorgon kommer gästerna. Eleverna i årskurs två och tre ansvarar för matlagning och servering.
Intresset för mat är stort i media och utbudet av matlagningsprogram i tv är brett. Klemens erkänner att det har påverkat hans val av utbildning.
– När man slår på tv:n en vanlig kväll så är det "Hela Sverige bakar" eller "Sveriges mästerkock". Jag blev fascinerad av vad man kan skapa med mat. Mitt favoritprogram är "Kockarnas kamp". Där får man se duktiga kockar prestera på sjukt hög nivå.
Den förre detta Dackeeleven och Årets kock-finalisten Emma Sheilds deltog i "Kockarnas kamp" 2019 och placerade sig på andra plats. Dackeskolans elever har gjort sig kända för att framgångsrikt tävla i matlagning och det är bara en vecka sedan som skolan kammade hem medaljer i gymnasie-SM. Men att tävla i mat är inte Klemens grej.
– Jag har valt att fokusera på glädjen i att laga mat. Jag är väldigt tävlingsinriktad och jag tror att det skulle kunna ta bort kärleken till matlagningen.
För Klemens återstår tre månader på Dackeskolan innan det är dags att ge sig ut i restaurangbranschen.
– Jag skulle vilja jobba kväll med à la carte, gärna på en uteservering med ett högt tempo och mycket gäster. Sedan får vi se vart det leder mig.
Planen är att så småningom läsa till sommelier på restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.
– Jag vill vidare i branschen och få kunskaper inom hela området. Jag tycker att vin är intressant och vad det tillför mat. Det är bra att ha förståelse för servering och dryck och samtidigt ha kunskapen i köket.
Drömmen är att öppna en restaurang där tillgången av råvaror får styra menyn.
– Framför allt ser man det på hamnkrogar på västkusten. De lagar mat på den fisken de kan få upp för dagen. Sånt är häftigt, jag vill ha fria händer och ingen dag ska vara den andra lik.
Att snart vara färdig kock har inneburit ökade krav i köket hemma.
– Det är högre förväntningar på mig nu när föräldrarna köper hem lite finare råvaror en fredag. Jag tycker det är kul. De backar upp mig och är alltid ärliga.