På tisdagen hölls det sista sammanträdet i kommunfullmäktige inför sommaren. På bordet låg två stora ärenden: översiktsplanen för Mjölby kommun som banar väg för hur kommunen ska utvecklas de kommande 40 åren samt budget för 2025– 2027.
Det blev ett möte som krävde sex timmar lång sittning.
Kortfattat kan man säga att de styrande partierna som utgörs av "Handslag för Mjölby" (S+L+KD+C+MP) både gasar och bromsar. Trots ett budgeterat underskott på 15 miljoner så ska en rad satsningar göras. Majoriteten lovar dessutom en "historisk stor investering".
– Mjölby kommun har haft en stor inflyttning och planerar för att möjliggöra nya bostadområden i Mantorp och Mjölby. Detta tillsammans med att bygga skolor, förskolor, vårdboende för att möta detta gör att vi har en historiskt hög investeringsbudget, säger Cecilia Burenby (S), ordförande i kommunstyrelsen.
Investeringsvolymerna har under senare gått från 100 miljoner kronor per år till 500 miljoner kronor för de kommande två åren.
Oppositionen M och SD var oroliga över att man skjuter problemet framåt och att underskotten kommer bli större.
Majoriteten förlitar sig dock på att tidigare åtgärder ska rädda det ekonomiska läget. Cecilia Burenby poängterade på KF att satsningarna behövs för att Mjölby ska fortsätta växa.
– Men då är det klart att något får stå åt sidan tills vi kommit igenom den här stora puckeln. Det här är en budget som tar ansvar för framtiden men också klarar av att göra satsningar på våra barn och äldre.
Bakgrunden till det pressade läget är flera. Befolkningen i Mjölby kommun ser inte ut att öka i den utsträckning som man tidigare räknat med, därmed minskar även skatteintäkterna. I ett läge med höga räntor, inflation och höga pensionskostnader har därför en rad effektiviseringar redan genomförts, bland annat inom vård och omsorg, vilket vi tidigare har berättat om.
Inom skolan vill majoriteten förbättra läsförståelsen, öka tryggheten och få in fler vuxna i skolan för att stötta både elever och avlasta lärare. Detta ska ske genom att fritidsgårdspersonal ska jobba i skolan dagtid.
Grundskolan lovas mer pengar, bland annat för riktade insatser för elever med särskilda behov och fortbildning för lärare.
Man gör även en satsning för att stärka landsbygdsskolor.