– Det här är lite av ett detektivarbete. Tillsammans med konsulter och fastighetsägare gör vi kvällsvandringar och ser vad som går på tomgång efter arbetstid, säger Ann-Christin Nilsson Cedermo.
Vi träffas på företaget Tree Logistics som har lager i en stor industribyggnad i Mjölby. Kvällsvandringen som hon gjort tillsammans med företagets delägare Martin Johansson, och analyser efter den, har visat att det går att spara 100 000-tals kronor per år.
– Vi har bytt till led-lysrör och gjort åtgärder på fjärrvärmen och ventilationen. Vi vet inte än hur mycket vi kan spara, säger Martin.
Ann-Christin är anställd av kommunen men jobbar även utåt, för privatpersoner och företag. På Tree kollade hon energistatistik och där såg man att effektanvändningen var ungefär densamma på sommaren som på vintern.
– Tomgångseffekten, förbrukningen nattetid, på 16 kW är orimligt hög för en lagerlokal. När vi nattvandrade här märkte vi att belysningen aldrig stängdes av, trots att den var nyinstallerad. Fjärrvärmen var feljusterad och värmefläktarna gick för fullt året runt, säger Ann-Christin.
Lokalerna har innehållit annan verksamhet innan Tree startade för elva år sedan, berättar Martin, som själv är ny på företaget.
– Jag tänkte att något behöver göras åt vår elräkning. 12 kW effektförbrukning har ingen förklaring. Vi förbrukar 210 000 kilowattimmar på ett år och med ett kilowattpris på omkring fem kronor, säger han.
Tillsammans med en energiexpert har man gått igenom lokalerna och hittat flera problem. Fler åtgärder kommer att ske.
– Fjärrvärmecentralen är helt ny, men det är som att sätta in en ferrarimotor i en gammal folkabubbla, menar han.
Ann-Christin har bland annat även nattvandrat på Dackeskolan och hittat energitjuvar där. Bättre rutiner, modernare utrustning och led i lysrören kan spara skattebetalarnas pengar.
Vad kan man då göra hemma åt sina energitjuvar? Byta till led-lampor, stänga av apparater, till exempel handdukstork och golvvärme, och laddare som står på. Släcka onödiga lampor, tilläggsisolera vindsbjälklaget, byta ut gamla vitvaror, sänka temperaturen, draperi framför entré- och altandörren och sätta in tätningslister.
– Glöm inte att sköta det här även på jobbet. Släck och stäng av när du går hem. Det handlar inte bara om att spara pengar. Det är också för miljöns skull, säger Ann-Christin Nilsson Cedermo.