Hårt arbete fram till möjlig medalj

Även i år skickar Dackeskolan både ett kocklag och ett servitörslag till gymnasie-SM som i år avgörs i Visby. Medaljpressen är stor.

Sött och salt. Kockfinalisterna Nadine Carenlöv och Ella Hugdal vispar ihop en carmelliserad viniljkräm med smak av salt.

Sött och salt. Kockfinalisterna Nadine Carenlöv och Ella Hugdal vispar ihop en carmelliserad viniljkräm med smak av salt.

Foto: Johnny Gustavsson

Mjölby2015-03-21 04:19

Det kan tyckas glassigt värre att få åka till Gotland och laga lite mat, blanda några drinkar, vika servetter och svara på frågan vad det är för skillnad på att pochera och sautera.

Men det är enormt mycket arbete som lagts ner, både av lagledarna Gustaf Englund och Katarina Westlund – och förstås av eleverna. Särskilt som förväntningarna på Dackeelever är tyngre än gjutjärnspannor (se faktaruta).

– Vi har fått höra av elever på andra skolor att deras mål är att bräcka Dacke, säger Ella Hugdal från Linköping som tävlar i kockklassen tillsammans med Nadine Carenlöv från Ödeshög.

I uttagningen i höstas var blev de Dackeskolans representanter för att tävla om finalplatser i gymnasie-SM som alltså avgörs i Visby den här helgen. Deras lagledare Katarina Westlund betonar att alla nio eleverna i uttagningen får viktig feedback av de fem köksmästarna som bedömde deras matlagning.

Ella och Nadine var bästa kompisar redan innan de tussades ihop till ett kocklag. Men allt slit och nervositet tog hårt på deras vänskap.

– Vi blev nästan ovänner, men det är nog bra att ha gått igenom även det, tror Nadine Carenlöv.

Till finalen har de beslutat att dela upp rätterna mellan sig. Nadine ansvarar för för- och efterrätten, som de har tränat på medan Ella ska göra varmrätten med ännu helt okända ingredienser. En halvtimme före tävlingen får de veta. Blir det lamm, som känns som det mest troliga på Gotland? Eller kanske just därför något helt annat? Kyckling? Och vilka grönsaker? Blomkål? Rotselleri?

– Men alla djur ser ungefär likadana ut. Vi måste vara beredda på överraskningar, menar Ella Hugdal som inte verkar ett dugg nervös.

Nu handlar SM-tävlingen inte bara om att laga mat på tid. Det är en teoridel och en mängd andra moment. Serveringslaget med Lotta Lundin Johansson, Ödeshög, och Erik Samuelsson, Mjölby, kommer inte att få det just lättare. De ska tranchera kött/fågel, filea fisk, flambera, dekantera vin, prova och bedöma vin, vika servetter, blanda drinkar medan de berättar om dem – på engelska, och förstås servera all slags mat samtidigt som de ska kunna redogöra för samtliga ingredienser och hur de tillagats.

En del av dessa moment känns lite gammaldags, tycker deras lagledare Gustaf Englund. Han hade gärna sett en något modernare servitörsroll.

– Det kunde vara dags att ta in lite nytänkande. Kanske satsa på den nya kaffekulturen. Hur många servitörer trancherar kött inför gästen i dag? undrar han.

I kväll vet vi hur Dackes elever levt upp till medaljförväntningarna. Hur det än gått har de vunnit i fråga om kunskap och erfarenhet.

SM-meriter 2006–2014

Kök

Guld. 2006: Maria Pantzar/Emelie Forsberg, 2008: Mia Bremer/Lina Mohlin, 2009: Anna Skog/Emma Erlandsson,2011: Rasmus Eriksson/Sigfrid Hanberger, 2012: Frida Forsén/Wilhelm Malmqvist, 2014: Natacha Häll/Elin Engström.

Brons. 2013: Fia Ivansson/Jacob Davidsson.

Servering

Silver. 2012: Emma Johansson/Patricia Johansson, 2014: Rebecca Allard/Amanda Kardell.

Brons. 2013 Emelie Friberg/Chris Supavood.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om