Härbärget vill ha mer stöd – för uppsökande

Hela människan (Ria) i Mjölby har begärt extra pengar från kommunen. De har fått nej, men med möjlighet att ändå få dem, om man gör verksamheten mer utåtriktad.

Helene Cederlöw är ny verksamhetsledare på Hela människan i Mjölby. Ansa Gustafsson har arbetat länge i verksamheten.

Helene Cederlöw är ny verksamhetsledare på Hela människan i Mjölby. Ansa Gustafsson har arbetat länge i verksamheten.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2023-06-28 14:00
undefined
Helene Cederlöw är ny verksamhetsledare på Hela människan i Mjölby. Ansa Gustafsson har arbetat länge i verksamheten.

De flesta säger fortfarande Ria om verksamheten på Kyrkogatan i Mjölby. Men själva vill de gärna kalla sig för Hela människan.

– A:et i Ria står ju för alkoholfrågor och vi har fokus även på andra utsatta än bara dem som har alkoholmissbruk, säger Helene Cederlöw.

Hon är ny verksamhetsledare sedan några månader, men redan känd i Mjölby efter många år som diakon. Efter fem år i Svenska kyrkan i Spanien är hon tillbaka i Mjölby.

Det är ökade kostnader som gör att Hela människan har ansökt om extra pengar från kommunen. Huvuddelen av budgeten kommer från kommunala bidrag. Men även huvudmännen kyrkorna, olika välgörenhetsorganisationer och privatpersoner bidrar med donationer. Många företag skänker saker, matvaror och annat till verksamheten.

Föreningen skrev i höstas till omsorgsförvaltningen och önskade en utökning av det avtal man har med kommunen. Hela människan får i dag ett årligt anslag på 875 000 från kommunen. De vill utöka med 125 000 kronor.

undefined
Olga Persson är en av flera volontärer som jobbar med att förbereda lunchen. Mellan 30 och 40 personer brukar komma. Flera gäster var tidigt på plats och fick frukost som serveras alla vardagar.

Avtalet är ett så kallat IOP, idéburet offentligt partnerskap, där föreningen erbjuder akut boende i ett härbärge.

– Vi har ökade kostnader som alla andra nu. Men vi vill också gärna utveckla vår verksamhet, och uppsökande verksamhet är en möjlighet, säger Helene Cederlöw. 

Hon och kollegan Ansa Gustafsson har sett ett ökat antal besökare. 

– Om det kom 20–30 personer förut till lunch så är det 30–40 nu, säger Ansa.

Hon menar att det kan behövas ytterligare en tjänst. I dag är man tre anställda. Resten av arbetet sker av volontärer.

Varje morgon serveras frukost. Två dagar i veckan har man lunch plus vissa andra aktiviteter. Av fyra härbärgeplatser är två upptagna just nu. Det är vanligtvis två eller tre personer som bor på övervåningen i den charmiga gamla byggnaden.

undefined
Helene Cederlöw är ny verksamhetsledare på Hela människan i Mjölby. Ansa Gustafsson har arbetat länge i verksamheten.

– Varje torsdag lämnar vi ut matkassar som skänks av olika butiker. Det lockar många, även yngre personer, men även pensionärer utan missbruksproblem. Nu kommer det nya personer som man får lära känna, säger Ansa Gustafsson som jobbat här i 16 år.

Hela människan ska vara en mötesplats och en plats för motiverande samtal.

– Vi vill vara en oas. Har man behov av hjälp så ska det vara enkelt att få kontakt här. Hit kommer anställda från kommunens beroendeenhet att prata med, säger Helene.

En mer uppsökande verksamhet skulle kunna vara att gå på stan och försöka locka hit personer, de som håller till i parken eller vid apoteket.

Nu på sommaren testar man med grillkvällar och loppis där man kan utnyttja den lummiga innegården med sina sittplatser.

undefined
För Kid Lundgren är Hela Människan, eller Ria som många fortfarande säger, en oas och en träffpunkt. Han kommer i stort sett varje dag. Många pensionärer, som han själv, träffas här.

Kid Lundgren sitter och solar i trädgården med en cigarett. Han är jättenöjd med Ria och går hit nästan varje dag.

– Jag träffar kompisar här, det märks att det kommer fler och fler. Många pensionärer har det tufft nu och här kan de få en matkasse, berättar han.

Omsorgs- och socialnämnden beskriver i positiva ordalag föreningens verksamhet men har ändå sagt nej till pengarna. Nämnden hänskjuter frågan till kommunstyrelsen för beslut.

Anna Johansson (S), ordförande i nämnden:

– Vi har ett underskott i vår budget och det blir väldigt svårt i det läget att ge mer pengar till Ria. Men vi har fört en dialog med dem och kommunstyrelsen om man skulle kunna bedriva mer uppsökande trygghetsskapande arbete, för då kan man få riktade pengar från kommunstyrelsen i form av trygghets- och säkerhetsfrämjande verksamhet, säger hon.

Tuff ekonomi för socialen

Att omsorgs- och socialnämnden sa nej till Hela människans ansökan har att göra med att man överskridit sin budget med 32 miljoner redan första kvartalet i år. 

Den politiska majoriteten i kommunen har begärt att nämnden gör en genomlysning och man har i den kommit fram till att det inte går att spara. Det skulle innebära "en minskning av personalstyrkan med 70 personer" eller en nedskärning "för samtliga verksamhetsområden med tio procent" och "negativa effekter för brukare och personal" 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!