Här står hela bygget still – igen

Bygget i kvarteret Lärdomsljuset på Kungsvägen i Mjölby står stilla igen. Entreprenören hänvisar till brist på byggmaterial, men har ekonomiska tvister på flera håll.

I mitten på maj avstannade byggarbetet på Kungsvägen igen. Grundplattan byggdes redan 2010. Ekonomiska problem och till slut konkurs stoppade bygget den gången.

I mitten på maj avstannade byggarbetet på Kungsvägen igen. Grundplattan byggdes redan 2010. Ekonomiska problem och till slut konkurs stoppade bygget den gången.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2018-06-19 15:32

Bygget av de första tre av nio radhus på tomten i Mjölby hade bara pågått ett par veckor när det avstannade i mitten på maj. Därefter har väggreglarna stått orörda på betongplattan som göts redan 2006.

– Vi väntar på lättbetong till de lägenhetsskiljande väggarna. Alla ska just nu bygga med ytong. Det är svårt att få fram material, säger Imre Gregorcik som tillsammans med sonen Christian är delägare i Norrköpingsföretaget CEC som bygger husen.

Enligt byggets kontrollansvarige Patrik Svensson i Norrköping handlar stoppet om andra saker. Att det skulle vara brist på material på marknaden avfärdar han helt.

Vet du som kontrollansvarig varför det står still?

– Jag har inte fått veta det. Jag fick inte ens besked när det startade, vilket entreprenören är skyldig att lämna, säger han.

– I augusti hade byggherren och jag tekniskt samråd med kommunen. Det var väldigt bråttom och kommunen var snabb med att ge startbesked. Det kom inom en vecka, berättar Patrik Svensson.

Sedan hände inget fram till månadsskiftet april-maj när bygget påbörjades. Det avstannade redan efter två veckor.

Patrik Svensson menar att det snarare är ekonomiska orsaker bakom stilleståndet på byggplatsen i Mjölby.

Han har själv inte fått betalt och har stämt entreprenören vid tingsrätten i Norrköping för de pengarna, 117 000 kronor. En tredskodom från 1 juni slår fast att Gregorciks andra företag, Hallexperten AB, måste betala arvodet.

Det vill Imre Gregorcik inte kommentera. Om Patrik Svenssons krav på företaget säger han:

– Hans timpenning är absurd. Vi har stämt honom också.

Någon sådan motstämning har vi inte kunnat hitta, vare sig vid tingsrätterna i Norrköping och Linköping, eller hos kronofogden.

Hallexperten AB är ett företag som också ägs av Imre och Christian Gregorcik. De säljer stålhallar som producerats utomlands. På hemsidan gör företaget nu även reklam för nyckelfärdiga villor och säger sig ha levererat sådana både i Mantorp och i Motala.

Förutom tvisten med Patrik Svensson ligger Hallexpertens ägare i tvist på andra håll. En person i Linköping har beställt en villa, men menar att Hallexperten inte följer avtalet och har avbrutit det. Gregorcik har stämt kunden för förlorad arbetsinkomst. En person i Norrtälje har köpt en stålhall som han menar inte har levererats. Han kräver Gregorcik på omkring 400 000 kronor.

– Han har betalt för grunden och grunden är gjuten och klar, kommenterar Imre Gregorcik.

Lärdomsljuset

Ägare till fastigheten i Mjölby är en annan person i Norrköping, mäklaren Per Boquist. Men han håller nu på och säljer den – till Gregorcik.

– Jag har skrivit avtal med företaget Hallex AB som betalat handpenning och kommer att tillträda efter sommaren, säger Per Boquist.

Det ursprungliga bygget påbörjades i juli 2010 men stoppades redan samma höst. 2014 köptes tomten med betonggrunden till tre av husen – efter att den varit till salu exekutivt – för 1,9 miljoner. Pengar som, enligt fastighetsägaren Boquist själv, kom från försäkringsersättning för det så kallade Blå huset i Norrköping som brann ner i mars 2013.

I mitten på mars skrev vi att bygget skulle komma igång. Då sa Christian Gregorcik att han helst inte ville att det skrevs om det: "Man vill ju inte att det ska bli som förra gången. Att det snackas en massa och sen blir det inget."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om