Här stänger kommunen både badhus och bibliotek

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten och Region Östergötland att det införs nya restriktioner i Östergötland fram till 19 november. Kommunerna öppnar nu för att stänga både bibliotek och simhall.

I Boxholm och Mjölby kommer förmodligen att både simhall och bibliotek att stängas igen tills vidare.

I Boxholm och Mjölby kommer förmodligen att både simhall och bibliotek att stängas igen tills vidare.

Foto: Göran Palmqvist

Mjölby2020-10-29 16:54

I och med den ökade smittspridningen väljer Folkhälsomyndigheten (FHM) att införa hårdare restriktioner i Östergötland. De nya restriktionerna innebär bland annat att mindre fysisk kontakt, att undvika folksamlingar samt att avstå från att besöka inomhusmiljöer som köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

För Boxholm innebär det att vissa offentliga platser kommer att stängas ner tills vidare.

– Vi har diskuterat och ställer oss bakom beslutet att stänga både badhuset och biblioteket, säger Britt-Marie Johansson (S), kommunalråd i Boxholm, när vi får tag på henne i samband med presskonferensen.

Även i Mjölby diskuteras minskat öppethållande i simhall och bibliotek. På torsdagseftermiddagen hade kommunens stab, det vill säga förvaltningscheferna, ett möte för att diskutera konsekvenserna av FHM:s nya restriktioner.

Mjölbys nya kommunendirektör Andreas Capilla säger efter mötet att några beslut ännu inte är fattade, men att gruppen kommer att träffas igen fredag förmiddag för att tolka hur föreskrifterna ska tolkas.

– Det handlar om att vi kommer att underlätta för kommuninvånarna att följa restriktionerna, säger Capilla.

Annicki Oscarsson (KD), kommunalråd i Ödeshögs kommun, kan på torsdagseftermiddagen inte berätta i vilken utsträckning de skärpta restriktionerna kommer att påverka kommunen.

– Det kommer att påverka våra verksamheter, men jag kan inte säga exakt hur i dag. Det hänger på hur kommunerna i länet resonerar kring vissa frågor, säger Oscarsson.

Dag Segrell är vd för Galleriabolaget som äger Galleria Kvarnen i Mjölby. Exakt vad som gäller för de olika verksamheterna där kan han på torsdagseftermiddagen inte säga.

– Vi har inget svar i dag. Vi måste analysera beskedet som de gått ut med. Det går inte att stänga gallerian helt, men om vi kan begränsa besöken på något sätt, funderar Dag Segrell.

Han har fått information om åtgärder som tagits i Tyskland om att det måste finnas 10 kvadratmeter per kund, alltså att man bara får släppa in 10 personer samtidigt om butiken är på 100 kvadratmeter.

– I Tyskland har de hårda restriktionerna motiverats med att om man tar till tuffa åtgärder nu i november så kanske man kan rädda julen, säger Dag Segrell.  

Karta: Mjölby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!