– Om man inte har tillräckligt många godkända betyg så kan man inte börja på ett nationellt program på gymnasiet. Då kan man gå introduktionsprogram (IM-programmet) som finns i lite olika varianter, säger gymnasiechef Martin de Ron.
Av alla program på Mjölby gymnasium är IM-programmet det där det går flest elever.
Vid skolavslutningen i år var det strax över 80 procent som klarade behörighetskraven för nationellt program i Mjölby. Det gör att IM är det största programmet på Mjölby gymnasium.
– Den siffran ligger över tid högre än i de flesta jämförbara kommuner. Så ska det inte vara, säger de Ron.
I år har 58 elever antagits till IM-programmet varav 41 är bosatta i kommunen. I alla årskurser handlar det om 109 elever.
– Det finns de som går på IM som behöver mer tid för att bli behöriga. Sedan kan det finnas elever som inte känner motivation för att gå i skolan, och därför inte nått behörighet. Då får man jobba med just de delarna. Oavsett vad, så är varje elev som går på Mjölby gymnasium en elev vi gör vårt allra bästa för och välkomnar. Eleverna har rätt att bli behöriga till ett nationellt program, säger de Ron.
Under utbildningsnämndens möte i juni togs de preliminära resultaten för vårterminen 2023 för grundskola och gymnasieskola upp. Nämnden gav då i uppdrag åt förvaltningen att till höstens första nämndmöte redovisa en tidsplan för åtgärder som syftar till förbättrade kunskapsresultat på kort och på lång sikt.
– Det var en tydlig återkoppling från nämnden att besluta att ta fram en tidsplan. Nämnden har tydliggjort att vi nu ska lägga fokus på kunskapsresultat, men det förutsätter att vi fortsätter jobba med andra områden som de prioriterat tidigare, som trygghet och hälsa, säger utbildningschef Christer Lordh.
Tidsplanen innebär att förvaltningen varje månad kommer följa upp skolenheternas prognos gällande kunskaper med inriktning på elever som riskerar att inte nå målen i grundskolan. Insamlingen av resultat baseras på informationen som finns i lärplattformen Unikum. Utifrån den sammanställda informationen kommer en rapport och förslag på åtgärder att tas fram och redovisas för nämnden två gånger per termin.
På längre sikt planeras bland annat att se över kompetenshöjande insatser, övergångar mellan och inom skolformerna samt att undersöka behovet av fördjupande uppföljningar av kunskapsresultat.
– Vi behöver göra något annorlunda i undervisningen i Mjölby kommun. Vi behöver skruva på det vi gör så att det ger större effekt. Det är något som ligger i lärarnas profession att göra, säger de Ron.
Martin säger att det alltid pågått utvecklingsinsatser men att man inte alltid kan kopiera det som någon annan funnit lyckosamt.
– Man måste hela tiden jobba med att hitta mer effektiva sätt. Den dagen man slutar försöka bli bättre blir man dålig. Det vi kan bidra med från förvaltningsnivå är strukturer och systematik, säger Martin de Ron.
Under förra läsåret blev 27 elever behöriga till nationellt program genom IM-programmet. Det är inte något kommunen är nöjda med menar de Ron.
– Det är för få. En av de starkaste friskfaktorerna i ett livsperspektiv är att man tar gymnasieexamen. Det ökar chanserna till en egen försörjning, det minskar risken för arbetslöshet och till och med risken för vissa sjukdomar. Varje elev som inte kommer i egen försörjning är en dyr affär för samhället.