Här rullas 2 600 köttbullar i timmen

2 600 köttbullar i timmen. Eller 1 300 hamburgare, eller massor med lokalodlade åkerbönsbiffar. Nu finns maskinen som gör det möjligt att servera nystekta egengjorda biffar och bullar till varenda skolbarn i Mjölby.

Tony Oldenburg förklarar och visar för kökschefer och kockar i Mjölby kommun.

Tony Oldenburg förklarar och visar för kökschefer och kockar i Mjölby kommun.

Foto: Susanne Hasselqvist

MJÖLBY2018-06-20 18:00

– Nu kan vi laga egna vegetariska biffar, köttbullar, fiskbullar, vad vi vill, säger Klaus Rinnegård, kökschef för Mjölbys skolor.

När skolbarnen har fått sommarlov utbildar sig kökspersonal från Mantorp, Skänninge och Mjölby på den nya maskinen.

"Vid upphandling av livsmedel ska miljöhänsyn tas. Kommunen ska öka andelen svenska och lokalproducerade livsmedel." Så står det i kommunens kost- och måltidspolicy och där finns också ett krav på att öka andelen ekologiska livsmedel. Allt det här blir mycket enklare, när köken snabbt och lätt kan fixa biffarna själva.

– Målet är ju att laga maten från grunden, säger Klaus Rinnegård, men till exempel hemgjorda köttbullar har vi överhuvud taget inte kunnat servera tidigare. Nu kan vi välja råvaror och recept på ett helt annat sätt.

Tony Oldenburg från maskinleverantören Ipinium visar hur maskinen monteras och ställs in och hur de olika produkterna skapas. Små fina köttbullar eller jämnstora biffar rullar sedan i rask takt ut på bandet och på bara några minuter är plåtarna fyllda.

– Men det handlar om så mycket mer än att det går fort att göra produkterna, säger Tony Oldenburg. Man sparar tid och energi på att använda våra miljövänliga och lättrengjorda plåtar. Rätterna lagas i ugn i stället för på stekbord och det går både fortfare och underlättar hanteringen.

Maskinen kostar bortåt 60 000 kronor, men den summan borde rätt snart tjänas in, menar han.

Andreas Karlström är kökschef i Mantorp och han lägger snabbt hamburgarna i prydliga rader på plåtarna innan han övergår till köttbullarna.

– På vår skola behöver vi ungefär 60 kilo köttbullar, det blir 3 750 stycken, räknar han ut. Nu kan vi fixa det.

Egentligen skulle han och Linda Nilzén, kock i Skänninge, kanske vilja ha sina egna köttbullsmaskiner i köket.

– Fast vi får flytta runt den här så länge, säger Linda, och på studiedagar och lovdagar kommer vi hit till Blåklintskolan och gör köttbullar för att stoppa i frysen.

Och så är det de där lokalproducerade vegetariska biffarna som nu kan göras i skolans kök.

– Jag var med och sådde och tröskade åkerbönorna i Salvetorp, berättar Klaus Rinnegård, och vi har provat att göra biffar på en utbildning. Nu gör vi dem på riktigt och det blir betydligt lättare att jobba enligt måltidspolicyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!