Anders gjorde verklighet av idén: "Mycket att lÀra"

Anders Friberg Ă„kte hela vĂ€gen till Göteborg – för att Ă€ta pizza. Den 22 december smygöppnar han pizzakiosken i Mjölby.

Anders Friberg snubblade över Fizzas koncept i vÄras. Nu hoppas han kunna öppna flera pizzakiosker i lÀnet.

Anders Friberg snubblade över Fizzas koncept i vÄras. Nu hoppas han kunna öppna flera pizzakiosker i lÀnet.

Foto: Jennifer Grönquist

Mjölby2023-12-21 19:00

Sedan i september har det stÄtt en ny liten kioskbyggnad mellan Max och Burger King ute vid Viringe. HÀr ska Anders Friberg, tidigare frÄn Boxholm, driva pizzaautomat.

– Jag stötte pĂ„ det hĂ€r i vĂ„ras nĂ€r jag kom över det pĂ„ Youtube, berĂ€ttar Anders, som nu kan titulera sig franchisetagare av det finska företaget Fizza, som har pizzaautomater bĂ„de i Norrland, Göteborg, Norge och Finland.

Flera har undrat vad som ska hĂ€nda i den lilla kioskbyggnaden, och bĂ„de Anders sjĂ€lv och markĂ€garen har fĂ„tt ta emot flertalet frĂ„gor. Men nu Ă€r det alltsĂ„ dags för öppning – redan imorgon.   

– Vi tĂ€nkte smygöppna lite till lunch imorgon. Av olika anledningar har det tagit lite lĂ€ngre tid Ă€n tĂ€nkt att fĂ„ igĂ„ng den. Det har varit mycket att lĂ€ra sig.

undefined
Anders Friberg snubblade över Fizzas koncept i vÄras. Nu hoppas han kunna öppna flera pizzakiosker i lÀnet.

Anders Ă€r egenföretagare, men inom en helt annan bransch. Nu Ă€r tanken att starta flera pizzakiosker i lĂ€net. Just nu letar de passande platser i Linköping. 

– Jag snubblade över det hĂ€r och tyckte att det var nytt och hĂ€ftigt. Tanken Ă€r att ha en eller tvĂ„ pizzakiosker i Mjölby, och nĂ„gra i Linköping och Norrköping. 

Hur tror du att automaten kommer kunna konkurrera med övriga matstÀllen i omrÄdet?

– Det Ă€r mest hamburgare och asiatiskt hĂ€r, sĂ„ vi sĂ„g en lucka. Vi tror att det kan fungera bra: Vi testar placeringar och ser vad som funkar. Annars flyttar vi bara pĂ„ byggnaden, det Ă€r enkelt. Det enda vi behöver Ă€r el.

undefined
Nu finns det tio olika sorters pizza i kylen. HĂ€r ligger de i max 72 timmar.

NĂ€r Anders först fick nys om konceptet kĂ€nde han att han var tvungen att testa pizzan, trots att det krĂ€vdes en ganska lĂ„ng resa för att fĂ„ göra det. 

– Jag tog en dag och körde ner till Göteborg bara för att Ă€ta pizza, det har aldrig hĂ€nt förut, sĂ€ger Anders och skrattar.

undefined
I september levererades Fizza-byggnaden till platsen mellan Burger King och Max ute vid Viringe. Automaten Àr öppen dygnet runt.

Inne i pizzakiosken finns bĂ„de ett litet kylrum dĂ€r pizzorna ligger redo i kartonger, och en ugn. Det Ă€r mycket teknik som ska klaffa för att allt ska bli rĂ€tt. SjĂ€lva pizzadegen bakas pĂ„ ett bageri i Finland och transporteras sedan till Boxholm, dĂ€r pizzorna tillverkas.  

– Man vĂ€ljer en pizza pĂ„ skĂ€rmen dĂ€r ute, sedan plockar maskinen ut den ur kylen och in i ugnen. DĂ€r lyfts pizzan upp i luften och sĂ„ vĂ€rms den i kartongen. Sedan skickas den ut till kunden. Det Ă€r som att ta ut en pizza i en bankomat. 

Tre minuter ska det ta för pizzan att bli fÀrdig. Man ska Àven kunna bestÀlla sin pizza via en app, berÀttar Anders.

– DĂ„ kan man sitta kvar i bilen tills pizzan Ă€r klar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!