Sedan i september har det stÄtt en ny liten kioskbyggnad mellan Max och Burger King ute vid Viringe. HÀr ska Anders Friberg, tidigare frÄn Boxholm, driva pizzaautomat.
â Jag stötte pĂ„ det hĂ€r i vĂ„ras nĂ€r jag kom över det pĂ„ Youtube, berĂ€ttar Anders, som nu kan titulera sig franchisetagare av det finska företaget Fizza, som har pizzaautomater bĂ„de i Norrland, Göteborg, Norge och Finland.
Flera har undrat vad som ska hĂ€nda i den lilla kioskbyggnaden, och bĂ„de Anders sjĂ€lv och markĂ€garen har fĂ„tt ta emot flertalet frĂ„gor. Men nu Ă€r det alltsĂ„ dags för öppning â redan imorgon.
â Vi tĂ€nkte smygöppna lite till lunch imorgon. Av olika anledningar har det tagit lite lĂ€ngre tid Ă€n tĂ€nkt att fĂ„ igĂ„ng den. Det har varit mycket att lĂ€ra sig.
Anders Àr egenföretagare, men inom en helt annan bransch. Nu Àr tanken att starta flera pizzakiosker i lÀnet. Just nu letar de passande platser i Linköping.
â Jag snubblade över det hĂ€r och tyckte att det var nytt och hĂ€ftigt. Tanken Ă€r att ha en eller tvĂ„ pizzakiosker i Mjölby, och nĂ„gra i Linköping och Norrköping.
Hur tror du att automaten kommer kunna konkurrera med övriga matstÀllen i omrÄdet?
â Det Ă€r mest hamburgare och asiatiskt hĂ€r, sĂ„ vi sĂ„g en lucka. Vi tror att det kan fungera bra: Vi testar placeringar och ser vad som funkar. Annars flyttar vi bara pĂ„ byggnaden, det Ă€r enkelt. Det enda vi behöver Ă€r el.
NÀr Anders först fick nys om konceptet kÀnde han att han var tvungen att testa pizzan, trots att det krÀvdes en ganska lÄng resa för att fÄ göra det.
â Jag tog en dag och körde ner till Göteborg bara för att Ă€ta pizza, det har aldrig hĂ€nt förut, sĂ€ger Anders och skrattar.
Inne i pizzakiosken finns bÄde ett litet kylrum dÀr pizzorna ligger redo i kartonger, och en ugn. Det Àr mycket teknik som ska klaffa för att allt ska bli rÀtt. SjÀlva pizzadegen bakas pÄ ett bageri i Finland och transporteras sedan till Boxholm, dÀr pizzorna tillverkas.
â Man vĂ€ljer en pizza pĂ„ skĂ€rmen dĂ€r ute, sedan plockar maskinen ut den ur kylen och in i ugnen. DĂ€r lyfts pizzan upp i luften och sĂ„ vĂ€rms den i kartongen. Sedan skickas den ut till kunden. Det Ă€r som att ta ut en pizza i en bankomat.
Tre minuter ska det ta för pizzan att bli fÀrdig. Man ska Àven kunna bestÀlla sin pizza via en app, berÀttar Anders.
â DĂ„ kan man sitta kvar i bilen tills pizzan Ă€r klar.