Här öppnar ny lyxpizzeria

Det händer mycket på restaurangscenen i Mjölby just nu. Men många satsningar verkar ha kort livstid.

Ny regi. På Lunch håller på och byter ägare. De nuvarande satsar på svetsning.

Ny regi. På Lunch håller på och byter ägare. De nuvarande satsar på svetsning.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2017-09-27 19:00

Visst finns det uteställen i Mjölby, men det myllrande utelivet i de större städerna där restaurangerna är fulla med ätande och drickande gäster även vardagkvällar verkar ganska långt borta.

– Det går inte att nischa sig för hårt i en liten ort som Mjölby. Det är svårt att få det att gå ihop. Det är mest pizzeriorna som klarar sig, menar Kenneth Lindblad som driver Mjölby stadshotell och har mångårig erfarenhet av branschen.

Claes Jonasson, näringslivschef på kommunen, är inne på en liknande linje.

– Mjölby ligger nära Linköping. Det är ju bra på många sätt. Men just för nöjeslivet är det en nackdel. Jag tror att det saknas tradition att gå ut i Mjölby. Utbudet i grannkommunen lockar, menar han.

En som dock tror på Mjölby är Morris Amsso i Katrineholm. Han har tagit över efter Meet på Burensköldsvägen och satsar på vedugnsbakad pizza och grillspett, ett koncept som visat sig populärt i Katrineholm under namnet Pappa Ninmari. Inom kort öppnar han en liknande restaurang i lokalen vid Ica.

– Vi öppnar i oktober och kommer att ha kvällsöppet. Vår specialitet är kolgrillat kött och pizza från vedeldad ugn. Det är ett nytt koncept i Mjölby, säger Morris Amsso.

Två av stans andra restauranger är just nu till salu. På Stora torget ligger den väl inarbetade lunchrestaurangen På Lunch. Bessam Ghoria är en av två ägare som driver den sedan ett och ett halvt år tillbaka. Bra läge och ett stadigt kundunderlag. Restaurangen går bra, säger han, men håller ändå på att sälja.

– Både jag och min kollega bor i Norrköping och jobbar som svetsare i Nyköping. Vi hinner inte med. Så vi satsar på svetsningen, säger Bessam och säger att försäljningen är på gång.

Ett hundratal meter därifrån ligger tapasbaren Serrano som öppnade så sent som i januari i år. Nu är den till salu. ”Restaurang med stigande omsättning och med en stadigt ökande kundtillströmning”, står det i annonsen.

Kenneth Lindblad menar att ett rikare nöjesliv i Mjölby skulle gynna även hotellet, för hans gäster går gärna ut på stan på kvällen. Han tror att man bör kombinera luncher med kvällsöppet om det ska bli ekonomi.

– All heder åt dem som försöker, säger han. Men för en lunchrestaurang krävs det säkert cirka 200 dagliga gäster om det ska gå ihop. Och vi har alldeles för låga lunchpriser i Sverige, tycker han.

Själv har han testat att servera lunch på hotellet, men slutade snart. I dag har Stadshotellet restaurang, men det är mest som service till hotellgästerna även om det är öppet för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!