Här kan du berätta om din otrygghet

Från och med onsdagen kan man lämna digitala synpunkter till polisen och sin kommun i västra länsdelen om otrygghet. De lovar att återkomma med medborgarlöften.

Mjölbybon Teuvo Kultanen i samspråk om trygghet med kommunpolis Josefin Arvidsson och Roger Max, säkerhetssamordnare på kommunen.

Mjölbybon Teuvo Kultanen i samspråk om trygghet med kommunpolis Josefin Arvidsson och Roger Max, säkerhetssamordnare på kommunen.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2021-10-19 17:00
undefined
Mjölbybon Teuvo Kultanen i samspråk om trygghet med kommunpolis Josefin Arvidsson och Roger Max, säkerhetssamordnare på kommunen.

Det kallas medborgardialog och har tidigare gått ut på att kommunpolisen Josefin Arvidsson och kommunens säkerhetssamordnare Roger Max går ut i centrum och pratar med folk i Mjölby, Boxholm och Ödeshög.

– Vi har även åkt till skolor och föreningar för att samla synpunkter om trygghetsfrågor. Nu på grund av pandemin planerade vi en digital medborgardialog i stället, berättar Josefin Arvidsson.

Då blir det kanske inte så mycket dialog, men å andra sidan hoppas de att få in synpunkter från betydligt fler. Det är en slags enkät som man når via kommunernas och polisens hemsidor, Facebook och Instagram. Från onsdagen och månaden ut kan man där gå in och lämna förslag, berätta om vad som är tryggt/otryggt i sin miljö.

Roger Max hoppas på mycket fler svar än de 50–70 som han är van vid från tidigare medborgardialoger.  

– Den upplevda otryggheten är så individuell och påverkas mycket av vad man ser och hör. De två vanligaste områdena är trafik och narkotika, säger Josefin.

Roger Max menar att det sedan 2015 när medborgardialogen inleddes blivit mer och mer tydligt vad som upplevs som otryggt i kommunerna. Och det handlar just om trafikfrågor och missbruksfrågor.

undefined
Gångtunneln vid Mjölby resecentrum är en plats som brukar dyka upp när otrygghet diskuteras.

– Vissa platser upplevs som mörka och skrämmande. Det är också många önskemål om kameraövervakning, trots att undersökningar visar att kameror inte minskar antalet brott. Brottsligheten tenderar att flytta någon annanstans. Diskussioner på sociala medier gör att människor skräms upp, menar Roger Max.

När vi ska ta en bild inne i Galleria Kvarnen börjar Josefin och Roger prata med en man som står och väntar vid hissarna. Han funderar en stund och kommer sedan på vad han skulle önska sig.

– Det skulle behövas ett kvällsöppet kafé i Mjölby. Krogarna har öppet men alla har inte råd, säger mannen som heter Teuvio Kultanen.

Han jobbar som volontär på Ria och har därför inga önskemål om fler krogar, men däremot ett kvällsfik, gärna drivet av kyrkan eller annan organisation som kan erbjuda priser som passar dem som inte har det så gott ställt, säger han.

– Den synpunkten ska jag ta med mig, säger kommunpolisen Josefin Arvidsson som har de fem kommunerna i västra Östergötland som sitt arbetsfält.

När svaren samlats in ska de sammanställas och därefter kommer kommunerna och polisen gemensamt att presentera sina medborgarlöften.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!