Här får Mjölby sitt nästa villaområde

Två nya bostadsområden planeras parallellt i sydöstra Mjölby. Här kommer man så småningom att kunna erbjuda attraktiva kommunala villatomter. Något som det just nu är brist på.

Orange innebär flerbostadshus. Rött anger plats för skola. Till vänster Eldslösa Södra, där ridskolan syns i nedre högra hörnet. Det ljusa fältet på den högra kartan är Sjunningsfält.

Orange innebär flerbostadshus. Rött anger plats för skola. Till vänster Eldslösa Södra, där ridskolan syns i nedre högra hörnet. Det ljusa fältet på den högra kartan är Sjunningsfält.

Foto: Mjölby kommun

Mjölby2020-09-20 18:00

Kommunen planerar bostadsbyggande på flera håll i Mjölby tätort. Det handlar om Svartå Strand etapp 2, Hagaparken och Östra/Södra Eldslösa.

I Eldslösa planeras blandad bebyggelse. Friliggande villor, gruppbebyggelser, lägenheter. Plats reserveras för skola. Eller skolor.

– De här båda planerna utreds samtidigt. I båda områdena anges en möjlig plats för ny skola, säger Caroline Gyllemark på kommunens byggavdelning.

Kommunen har beslutat att en ny skola ska byggas inom de närmaste åren för att klara det ökande behovet. Man har också från politiskt håll pekat ut Eldslösa som den rimliga platsen för den nya skolan, och troligen även en förskola. Men i vilket av de båda alternativa områdena denna skola ska placeras har inte beslutats.

– På längre sikt kan det uppstå behov av ytterligare en skola och då är det bra att det finns anvisad plats i båda, säger Caroline Gyllemark.

Det ena området som nu detaljplaneläggs – det södra – ligger söder om Eldslösaleden, där delar av marken i dag utnyttjas av Mjölby ridskola. Platsen för skola har angivits mittemot gruppboendet på Blomstervägen. I hörnet av Eldslösaleden och Hargsvägen har angivits plats som lämplig för flerbostadshus/radhus och ett antal villagator har ritats in som slingrar sig i hagarna och skogsdungarna i området.

Det andra området – det östra – ligger mellan Sjunningsfält och Bockarpsvägen. Flerbostadsområden planeras mot Bockarpsvägen medan villagator ritats in närmast Sjunningsfält och vid nuvarande pistolskyttebanan. Plats för skola anges mellan Måndalen och koloniområdet.

Byggnadsavdelningen har informerat politikerna i kommunstyrelsen om planerna. Caroline Gyllemark betonar att detaljplaneförslagen inte är klara och att skisserna som presenterats är preliminära.

– Tanken är att förslagen, i alla fall en av de båda detaljplanerna, ska ut på samråd kring årsskiftet, säger Caroline Gyllemark. 

Då får allmänhet, myndigheter och verksamheter möjlighet att komma med synpunkter.

Förutom ett fåtal i Carlslund har Mjölby tätort i dag inga kommunala tomter lediga, så här finns det en anledning att skynda på arbetet. Den nya skolan ska vara färdig inom cirka fyra år.

Även Mjölby ridskola har fått information, eftersom den påverkas kraftigt av det södra förslaget. Kommunen har lovat att erbjuda alternativa betesmarker i stället för dem som kommer att bebyggas.

Ingrid Törnblom är chef på Mjölby ridskola. Hon menar att det inte är bestämt exakt hur det kommer att bli.

– Men det står ju klart att våra viktigaste beteshagar kommer att försvinna. Det är så klart supertråkigt, men vi har blivit lovade alternativa lösningar så att vi får samma areal. Den hagen som går längs Eldslösaleden och som vi kallar för Nilssons hage är ett fantastiskt bete för hästarna.

På vilket sätt fantastisk?

– Det växer bra på höjden när det är en fuktig sommar, och i dalen när det är torrt. Det finns skugga och den ligger på nära avstånd utan att vi behöver korsa någon väg. De nya ytorna ligger längre bort och man måste passera en väg, vilket leder till otrygghet, säger Ingrid Törnblom.

Hon säger att kommunen har förståelse för ridskolans behov, och att även den troligen kommer att växa i takt med att Mjölby växer som ort.

– Vi kommer knappast att behöva mindre plats i framtiden, snarare mer, säger Ingrid Törnblom.

Orange innebär flerbostadshus. Rött anger plats för skola.Förslag på gator markeras med svart. Ridskolan syns i nedre högra hörnet.
Orange innebär flerbostadshus. Rött anger plats för skola.Förslag på gator markeras med svart. Ridskolan syns i nedre högra hörnet.
Eldslösa

Mjölby kommun planerar en helt ny stadsdel. I kommunens handlingar kallas de två områdena för Södra och Östra Eldslösa. Östra Eldslösa är dock redan idag namnet på villaområdet norr om Eldslösaleden, efter gården Östra Eldslösa.

Området är tänkt att inrymma både förskola, skola, villor och flerbostadshus med hyres- och bostadsrätter. Kommunen anger att området kan innehålla cirka 700 bostäder. 

Detaljplanearbetet startar under 2020 och byggstart beräknas ske 2022.

Karta: Eldslösaleden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!