Mat i Mjölby
Det luktas, gurglas och smakas. Till sist spottas det.
– Det är fortfarande lite sött, men det börjar gå åt rätt håll tycker jag. Vi har varit med från början när det var väldigt sött, så vi har följt utvecklingen, säger Amanda Green som går servering på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
I stora hinkar står vin på jäsning. Idag är det dags att kolla upp hur det står till med sockerhalten i vinet med hjälp av en Oechslemätare.
– Förra veckan hade vinet 16. Ska vi kolla hur det är idag? säger lärare Gustaf Engholm.
För de elever som läser servering är vin något de behöver ha kunskap om. Eftersom de är minderåriga tar skolan upp tillstånd från vårdnadshavare inför terminen. Det vin som eleverna testar och smakar är gjort av röda druvor. De druvorna är skänkta av en privatperson i Mjölby. Bredvid hinkarna står flaskor med buteljerat vitt vin. Det vinet kommer från Dackeskolans egen vingård som finns på skolans innergård.
Nu i oktober ser inte de avplockade och nedklippta vinrankorna mycket ut för världen. De få blad som är kvar är torra och gula.
– Våra Solarisrankor planterade vi redan 2013 och de har fått en bra storlek nu. Druvorna har aldrig haft så hög sockerhalt som i år, berättar Gustaf.
Eleverna är med i hela tillverkningsprocessen, från att ta hand om rankorna till att designa etiketten på vinflaskan.
– Alla i klassen har två vinrankor som man sköter och skriver om, berättar Lucas Fuentes.
– Vi tar bort löv och kollar att vindruvorna ser bra ut. I somras hade vi problem med getingar och då fick vi ta hand om det, säger Amanda.
På serveringsutbildningen har eleverna tidigare år valt mellan barista eller vin, men från och med i år läser man inriktningarna vartannat år.
Lukas berättar att han flyttade till Sverige från Australien för 1,5 år sedan. Han har varit på besök på vingårdar i Australien, Chile och Spanien.
– Då visste jag inget om hur man tillverkar eller tar hand om vin. Jag tycker att det är intressant och jag lär mig mycket under terminen.
När man tillverkar vitt vin pressar man först druvorna. Sedan tillsätter man socker och jäst. Oftast sker jäsningen vid en lägre temperatur än när man tillverkar vin av röda druvor. Sockret omvandlas till alkohol och då försvinner en del av sötman.
– Jag tycker att vårt vin smakade bättre innan det var färdigt, ungefär en vecka in i jäsningen. Men när det är färdigt smakar det gott ändå, menar Lukas.
Sista steget är att göra produkten attraktiv. I datorn har eleverna designat sin egen etikett som klistras på vinflaskan.