Här städar de efter Mjölbybornas slarv

Sedan årsskiftet sköter Komfix – kommunens fixartjänst – ordningen på återvinningsstationerna. Det arbete som allmänheten skulle gjort blir deras praktikjobb.

Komfix tillhör enheten arbete och integration på kommunen. Seppo Henttunen till höger arbetsleder deltagarna Maher Al Jabarin, Mohamed Adem och Lotta Johansson.

Komfix tillhör enheten arbete och integration på kommunen. Seppo Henttunen till höger arbetsleder deltagarna Maher Al Jabarin, Mohamed Adem och Lotta Johansson.

Foto: Jennifer Grönquist

Mjölby2024-01-31 12:32
undefined
Komfix tillhör enheten arbete och integration på kommunen. Seppo Henttunen till höger arbetsleder deltagarna Maher Al Jabarin, Mohamed Adem och Lotta Johansson.

Det finns två sidor av det mesta. Här blir det extra tydligt. För ska det verkligen behövas särskild personal för att sköta Mjölbybornas bristande återvinning? Att plocka bort andras felsorterade skräp, sortera och köra bort till rätt ställe? Att städa så att nästa återvinnare kommer fram med sina tomma mjölkkartonger?

Å andra sidan. Ett antal personer som har svårt att få fotfäste på den ordinarie arbetsmarknaden får chansen till en kommunal praktikplats, får göra ett meningsfullt jobb, får arbetskamrater och i förekommande fall träna sin svenska.

undefined
Lotta Johansson stortrivs på Komfix. "Man får komma ut och göra nytta." Att det gör skillnad kan både hon och arbetsledaren Seppo Henttunen intyga.

– Jag stormtrivs. Man kommer ut, och gör det fint här. Vi börjar vid halv nio och kör fram till lunch, säger Lotta Johansson.

Vi träffar hennes arbetslag på Eldslösa återvinningsstation (ÅVS), några gröna containrar invid Eldslösaleden. Fem personer i orangefärgade overaller plockar upp en del skräp. Det har dumpats bredvid behållarna. Sedan avslutar de med att sopa löv som kommit fram när is och snö töat bort på planen vid ÅVS.

– Bra att få göra nytta, tycker Mehar Al Jabarin.

Mehar och Mohamed Adem visar dagens "fångst" på släpet till deras bil. De går halva dagen på SFI och halva här i fixartjänsten.

undefined
Maher Al Jabarin och Mohamed Adem har fått ihop en del avfall på Eldslösa återvinningsstation.

– Inte så mycket skräp idag. Men det var desto mer i går när vi kom till Depot i Mantorp, berättar deras arbetsledare Seppo Henttunen och visar bilder.

Dagen innan har de varit både vid Tunet och Mantorps tre stationer och fått ihop 200 kilo avfall som kördes till Hulje för sortering.

undefined
Så här såg det ut på återvinningsstationen vid Depot Mantorp på måndagsmorgonen. Komfix fick fixa i ordning och köra bort felaktigt och osorterat avfall.

– Det hade varit lönehelg. Folk åker och handlar och passar på att slänga saker, tror han.

Han berättar att det är väldigt olika på olika ÅVS i kommunen.

– Värst är det vid Tunet och Depot, tycker Seppo.

undefined
Cecilia Blomberg, enhetschef på Arbete och integration som ingår i kommunens omsorgs- och socialförvaltning där även flyktingmottagning ingår.

En del ställer kassar med återvinning bredvid behållarna. 

– Problemet är att folk märker att skräpet försvinner, så det funkar att ställa sin gamla soffa här, säger Cecilia Blomberg som är enhetschef på avdelningen arbete och integration inom omsorgs- och socialförvaltningen.

Hon tror på ökad information. Hon vill ha skyltar med info på flera språk än svenska. Det finns fortfarande okunskap, menar hon, om hur man ska sortera förpackningar och att det är just bara förpackningar som ska lämnas här.

undefined
Michael Almgren är chef för Mjölby kommuns fixartjänst Komfix. En dags städning på återvinningsstationer kan resultera i 200 kilo skräp som körs iväg.

Komfix har funnits tidigare i Mjölby, men då har det handlat om intern fixartjänst inom kommunen, samt att hjälpa seniorer som efterfrågar tjänster. Sedan 1 januari sköter gruppen även kommunens 15 återvinningsstationer. Vissa av dem besöks flera gånger i veckan.

Arbete och integration har även andra åtgärder för klienter. Försteg kallas det när personer står långt ifrån arbetsmarknaden och får enklare uppgifter. Komfix kan då bli en fortsättning eller nästa steg. Här blir det ett arbetslag som arbetar åt en kund och att det finns ett ansvar att utföra arbetet under en viss avgränsad tid.

undefined
Vid varje station finns en skylt med en specifik QR-kod för felanmälan. På så vis ska man enkelt kunna koppla anmälan till rätt återvinningsstation.

– Alla behöver inte göra allt. Man kan dela upp arbetet i olika moment som passar varje person, säger Cecilia Blomberg.

Mikael Almgren som håller i Komfix visar den nyinköpta ellastbilen. Den har 10 mils räckvidd men går bara i 30.

– Så den använder vi bara i Mjölby tätort. Ska vi längre så har vi en bil och släpvagn, säger han.

Nu är de orangeklädda komfixarna klara i Eldslösa och ska vidare till återvinningen vid lokstallarna. 

undefined
Enhetschef Cecilia Blomberg och Michael Almgren på Konfix framför gruppens splitter nya ellastbil.
Här finns återvinning

Mjölby: Stjärngatan/Smålandsvägen, Lagmansskolan, Eldslösaleden, Hulje ÅVC, Florettgatan/Vetagatan, Kyrkogatan/lokstallarna, Ramstadsgatan/Högliden. Mantorp: Depot, Trumpetarvägen, Riddarängsvägen, Skänninge: Hattorp, Vretavägen, Västra Harg: Önnebo, Hogstad, Sya, Väderstad.

Tömningen av behållarna görs av kommunens entreprenörer. Men Komfix har även i uppgift att larma om extra tömning behövs.

Karta: ÅVS Eldslösaleden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!