– Vi har sett en bromsning av efterfrågan på villor. Men lägenheterna har vi kunnat hyra ut, berättar Karl-Johan Johansson, vd på Göta Stenhus.
Företaget bygger just nu i Mjölby, Mantorp och Hästholmen. I Mantorp rör det sig om etapp två i Olofstorp, där 18 lägenheter ska ha inflyttning om ett år. Det rör sig om treor och fyror. I Hästholmen byggs åtta trerumslägenheter på markplan vid Stationsvägen. Där är fyra redan är inflyttade, ytterligare fyra har inflyttning nästa månad.
På Björkudden intill ån i Mjölby bygger Göta stenhus 48 hyreslägenheter. De sista åtta lägenheterna närmast Länkarnas gamla har inflyttning i februari.
– Det är lite olika kategorier som efterfrågar lägenheter i Mantorp och Mjölby, berättar Karl-Johan Johansson. I Mantorp är det familjer som flyttar från Linköping. Vissa vill kanske bygga sig en villa, men brist på tomter och det ekonomiskt osäkra läget får dem att hyra så länge, menar han.
Det är marklägenheter med liten täppa. På Björkudden är den typiska hyresgästen något äldre och flyttar från sin villa till ett bekvämare boende. De slipper ifrån ansvaret med lövräfsning och annat.
– Här är centralt och ändå nära natur, alldeles vid ån.
Nu är området nästan klart. Återstår gör bara bygget av planerade "townhouse" närmast Lokstallarna. Det är en boendeform med smala radhus i flera etage med gemensam parkering intill.
Karl-Johan Johansson hoppas nu att kommunen kommer igång med den planerade badplatsen vid ån.
– Det planeras för ytterligare 700 bostäder i Svartå strands etapp två. Då kommer det att behövas ett dragplåster som liksom boostar området, tror han.
På den skiss som Göta stenhus vann markanvisningstävlingen med fanns både bryggor och strand inritat. Det har också nämnts tankar om ett kallbadhus.
– De skulle vara bra för hela Mjölby om man vill attrahera hitflyttning, tror han.
Göta stenhus har försökt höja attraktionskraften för sitt område genom att bygga en gemensam lokal som hyresgästerna kan låna. Där finns bastu med dusch och en mindre festlokal med kök till exempel födelsedagskalas.
Två äldre byggnader ingår i området, Länkarnas villa och den lilla tegelbyggnaden som varit ett pumphus för Mjölbys dricksvatten. De ska nu renoveras men användningen är inte bestämd.
– Vi har inte bestämt om det ska bli en bostad eller någon verksamhet, säger Karl-Johan.