Mjölby 100 år
Det är den tredje generationen av Mjölbys torpgrupp som på måndagen märkte ut sitt andra nya objekt, grenadjärtorpet Stenstorp. Eller Tillystugan som den ofta kallades, efter knekten Sven Peter Tilly (1864–1947). Lifgrenadiertorp No102 Motala Komp., under västra Lärketorp.
Sven Peter är född Samuelsson men får 19 år gammal soldatnamnet Tilly när han flyttar från Vikingstad till stugan under gården Lärketorp.
Det mesta av släktforskningen och nedteckningen av torpets och familjen Tillys historia har gjorts av den förra torpgruppen med Stig Eriksson och Gunnar Hillar, som i sin tur tog över efter de den första torpgruppen som var aktiva på 90-talet med Åke Svensson som frontfigur.
– Vi har inte gjort så mycket de senaste åren och nu har vi lämnat över till en yngre generation, säger Gunnar Hillar som ändå är med när skylten sätts upp på ett stadigt järnrör invid cykelvägen längs Skänningevägen, ett stenkast från Skogssjön.
Ännu närmare hade Sven Peter, hustrun Emilia Amalia och sönerna Oskar Elon, Karl Henning och Gustaf Gerhard till järnvägshållplatsen i Lycketorp, där Skänningevägen i dag dyker under dubbelspåret. Det låg en hel rad med torp och boställen längs gamla Skänningevägen. Ett annat närmare Mjölby hette Kittebrott och låg uppe på höjden vid kyrkogården. Där finns också en skylt.
På Mjölby hembygdsförenings hemsida kan man läsa om de 54 försvunna torp och gårdar som man märkt ut under åren. Stenstorp var troligtvis bebott åtminstone från 1780-talet och framåt av soldater med familjer.
– Det här är den sjätte skylten vi sätter upp i år, fast fyra av dem har varit ersättare på tidigare utmärkta torp, berättar Anitha Wallin i den nya torpgruppen.
För det är ett stort arbete att hålla de redan utmärkta platserna i skick. Några skyltar har vandaliserats av historielösa individer. En annan viktig och tidsödande del i arbetet är ju researchen, och här är det kyrkoböcker och husförhörslängder som är källorna. Exakt vilka som bott i torpet före Tilly är svårt att fastslå, men flera soldater har varit knutna till Lärketorp, med namn som Lärk, Lång, Krats och Lönn.
Alla tre Tillysönerna emigrerade till USA 1907–1908, men yngste sonen kom tillbaka från Minnesota till Mjölby på 70-talet. Han avled 1977.
Torpet revs 1961 och det finns i dag inga spår förutom ett körsbärsträd just nu i vackra höstfärger, och från måndagen en minnesskylt.