Potatisrondellen i Mjölby är idag rikskänd.
Men visste du att i staden Xylofagou på södra Cypern har man sedan 2021 också en potatis som hälsar besökarna välkomna när man kör in i staden? Och att de båda potatisarna har en hel del gemensamt?
Bakom den cypriotiska knölen hittar vi Georgios Tasou, kommunalråd på orten.
– Tidigare satt jag i riksdagen, men nu arbetar jag med lokala frågor. Vid ett besök i Belfast fick jag se en staty av en fisk. Då fick jag idén till en potatisstaty. I området runt Xylofagou odlas mycket potatis.
Georgios Tasou samlade ihop 8 000 euro och ett företag i Nicosia tillverkade potatisen. Formen fick potatisen av den långsmala potatissorten Spunta.
– Numera jobbar många inom turistindustrin, men det finns fortfarande potatisbönder i området. Spunta passar bra i vår jord, säger Georgios.
Och även på Östgötaslätten är ju potatis en viktig gröda.
– Vid ett tillfälle för många år sedan träffade jag potatisambassadör Kari Petersson i Bjälbo och vi pratade om att kommunens potatisbönder är en av de största leverantörerna av vinterpotatis, säger Eva Rådander, marknads- och kommunikationschef i Mjölby kommun.
När rondellen i Viringe skulle byggas började man diskutera vad man skulle kunna göra med den.
– Varför inte en potatis? En King Edward. Vi har en stor landsbygd och potatis är en viktig del, säger Eva.
Tillsammans med potatisodlarna i trakten skissade illustratören Lars-Åke Pettersson fram hur potatisen skulle kunna se ut.
– Vi ville att den skulle vara stor så att den kunde synas. Det var ganska innovativt på den tiden. Det var klart att det blev uppseendeväckande för ingen annan hade gjort något sådant, säger Eva.
På Cypern väckte Georgios potatis reaktioner. Folk började prata illa om den berättar Georgios Tasou.
– Det är många som har sagt dåliga saker om potatisen. Efter några månader var det några ungdomar som förstörde den. Det kostade oss en hel del pengar.
Potatisen i Mjölby invigdes 26 oktober 2011, på Potatisens dag. Och även i Östergötland skapade potatisen debatt. En del tyckte den var ful. Ett argument var att den var för dyr.
– Genom åren har jag hört att den kostat allt från en halv miljon upp till tio miljoner. Om jag minns rätt kostade den 116 000 kronor. Det är väl investerade pengar. Bättre reklam för kommunen kan man inte få. I början var den väldigt utskälld. Men sedan flera år tillbaka är det inte så, säger Eva Rådander.
Potatisen har blivit ett landmärke menar hon.
– Jag tror att folk i kommunen är stolta över att vi har potatisen. Det kanske tar ett tag att vänja sig.
Även på Cypern har folk börjat vänja sig. Det är med stolthet i rösten som Georgios berättar att potatisen börjat locka turister till byn.
– När vi la upp den på Google maps upptäckte fler potatisen. Den har blivit känd över hela Cypern. Och eftersom folk kommer hit och äter på restaurangerna eller handlar i butikerna gynnar det samhället.
När potatisen kom på plats i Mjölby 2011 fanns endast ett fåtal företag och restauranger i Viringe. Under de senaste åren har området utvecklats till ett av de restaurangtätaste stoppen utmed E4.
Intill potatisen på Cypern har det hittills bara kommit upp en kiosk som serverar olika potatisrätter.
Xylofagou har dragit igång en årlig potatisfestival. I år försökte man komma med i Guinness rekordbok genom att fritera mängder av potatis. Tyvärr misslyckades försöket. Under de första åren julpyntade man potatisen. Men inte i år.
– Vi vill att folk ska prata om potatisen och låta sig överraskas. I år är det en överraskning att vi inte pyntar den, förklarar Georgios.
Sedan 2016 har Mjölbypotatisen förvandlats till en julgris med varierande teman. Lars-Åke Pettersson, som numera är oppositionsråd, är den som designar julgrisarna.
– Det passerar cirka 3-4 miljoner fordon i rondellen varje år. Första året när vi gjorde om den till en julgris stannade folk i rondellen för att fotografera. Det hoppas jag att de inte gör längre, säger Eva Rådander.
Runt potatisen i Xylofagou har man byggt bänkar där man kan sitta och fotografera. Och kanske kan det bli något liknande i Mjölby berättar Eva.
– Vi funderar på att bygga en speciell plats vid rondellen där man på ett säkert sätt kan ta en selfie med potatisen.
I år är jultemat byggande och att Mjölby växer. Det symboliseras med ett litet hus på toppen av potatisen.
– Nästa år kommer vi juldekorera vår potatis i Xylofagou också, lovar Georgios Tasou.