Här är läsning på menyn: "Jag tycker om kluriga böcker"

På Vasaskolan har det blivit dags för bokkafé. Förändrad organisation och läsaktiviteter ska förbättra läsförståelsen.

Julie Karlborg och Signe Christensen funderar vilken bok de ska läsa.

Julie Karlborg och Signe Christensen funderar vilken bok de ska läsa.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2023-05-31 08:00

I högtalarna spelas lugn musik och på borden har det dukats upp. Men på menyn serveras inte mat, utan böcker. Det har blivit dags för Vasaskolans ettor att gå på bokkafé i biblioteket.

– Jag tycker om kluriga och mystiska böcker där man får tänka mycket, säger Signe Christensen när hon slår sig ned vid bordet där det serveras spänning.

Bibliotekarie Caroline Olsson berättar att hon brukar ha bokkafé för elever i årskurs 2 och 3, men att det är första gången som ettorna provar det. På varje bord står ett tiotal böcker och varje bord representerar en genre.

– De väljer ofta böcker som de redan känner till. Vi gör det här för att de ska få testa på att läsa något de inte läst tidigare. Kanske hittar de en ny favorit?

undefined
Julie Karlborg och Signe Christensen funderar vilken bok de ska läsa.

Julie Karlborg har hittat en bok som heter "Kim och Lina sitter fast".

– Jag tyckte att det lät spännande.

Hon berättar att hon läser böcker ibland.

– Om jag är uttråkad och inte har något att göra så kan jag sätta mig och läsa en bok. Annars brukar jag spela Roblox och kolla i telefonen.

undefined
Oskar Törnström tycker om fotboll. "Det är det bästa som finns. Jag spelar i Mjölby AI."

Signe säger att hon inte läser så mycket hemma.

– Jag läser läsläxan. På fritiden håller jag på med telefonen eller min Ipad.

Med på bokkaféet är speciallärare Susanne Lundgren. Hon menar att det är viktigt att börja tidigt för att barnen ska bli bra läsare.

– Det är här man måste börja för att få grunden i läsförståelsen. För att bli en bra läsare måste man läsa mycket. Det är bättre att läsa lite varje dag än en lång stund en gång i veckan.

Jennie Barkö är speciallärare på Vasaskolan. Hon berättar att skolan har förändrat sitt arbetssätt det senaste året och hon tror att det är positivt för elevernas läsutveckling.

undefined
Julie Karlborg läser och skolbibliotekarie Caroline Olsson lyssnar. "Min uppfattning är att det är färre elever som väljer tjocka böcker. Det är tråkig tycker jag."

– Läslusten är grunden till att bli en skicklig läsare. Aktiviteter som bokkafé eller att vi bjuder in författare ökar motivationen hos eleverna att vilja läsa. Men en nyckel är vår organisation. Vi har skapat utrymme för att möta eleverna på deras nivå. Det är förutsättningen, att börja där eleverna är.

– De som kommit långt i läsningen behöver ju också utmanas. Vi pratar ofta om hur vi ska hjälpa de som inte kommit så långt i läsningen, men hur får vi de som är duktiga på att läsa att bli ännu skickligare? Genom att dela in i grupper har vi kunnat möta eleverna i båda ändarna, säger rektor Ann-Sofie Bremer Hjertstedt.

undefined
Vid ett bord sitter Isabelle Torrbacka. Hon har valt boken Matmysteriet. "Jag läser böcker ibland när jag är ute i solen. Då tar jag med en spännande bok ut i solstolen."

Genom att screena elevernas kunskaper och göra avstämningar vet skolan var eleven befinner sig kunskapsmässigt.

– Analysarbetet är viktigt. Vi kan screena elevernas kunskaper hur mycket som helst, men det viktiga är vad vi gör av resultaten. Vi behöver titta på vad som gör skillnad och vad vi gör för att få en högre måluppfyllelse kopplat till de insatser vi gör, säger Ann-Sofie.

undefined
Jennie Barkö är speciallärare på Vasaskolan. "Vi har skapat utrymme för att möta eleverna på deras nivå. Det är förutsättningen, att börja där eleverna är."

Under 20 år har elever i årskurs 4 deltagit i PIRLS-studien. De svenska eleverna visade ett försämrat resultat i läsförståelse i den senaste omgången som genomfördes våren 2021.

En del i debatten kring svenska elevers sjunkande skolresultat har handlat om digitaliseringen. I Mjölby kommun har man valt att ha varje elev ska ha sin egen ipad eller dator.

– Den erfarenhet eleverna har av ipad är en annan än vad de får här i skolan. Vi använder den som ett verktyg och inte som en leksak, säger Jennie Barkö.

undefined
"De som kommit långt i läsningen behöver ju också utmanas. Vi pratar ofta om hur vi ska hjälpa de som inte kommit så långt i läsningen, men hur får vi de som är duktiga att läsa att bli ännu skickligare?", säger rektor Ann-Sofie Bremer Hjertstedt.

Ann-Sofie berättar att skolan uppmanade föräldrarna vid föräldramötet i höstas att fortsätta läsa med sina barn även längre upp i åldrarna.

– Ska man bli en duktig läsare måste man läsa även hemma.

Resultat nationella prov

Andel elever i Mjölby kommun som uppnår godkänt på nationella provet årskurs 3 i svenska 2021/22:

Delprov A – Tala: 95,8 % (Sverige: 96,4 %)

Delprov B – Läsa berättande text: 90,9 % (88,9 %)

Delprov C – Läsa faktatext: 91,3 % (91,2 %)

Delprov D – Enskild högläsning: 92 % (92,7 %)

Delprov E: – Enskilt textsamtal: 95,5 % (94,4 %)

Delprov F – Skriva berättande text: 89,8 % (87,9 %)

Delprov G – Stavning och interpunktion: 87,9 % (83,1 %)

Delprov H – Skriva faktatext: 92,8 % (90,8 %)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!